Від окупантів звільнили острів Зміїний: головні події війни в Одеській області 30 червня (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 30 июня 2022, 23:00
Що відбувається в Одесі зараз, як обвалюється економіка росії, а союзники надають все більше сучасної зброї. Завершується 127-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 30 червня. Сьогодні відбулося дуже багато важливого задля забезпечення перемоги України.
Від окупантів звільнили острів Зміїний: головні події війни в Одеській області 30 червня (ВІДЕО)

Головна новина дня - це звільнення від окупантів острова Зміїний. Тому суто локально - Одеська область, до якої відноситься острів, повністю звільнена. Але трохи аналізу подій. 

У другій половині червня Україна заблокувала окупаційний гарнізон на Зміїному - як раз після того, як вони зосередили там дійсно багато техніки, в тому числі радари, зенітні ракетні та ракетно-артилерійські комплекси і навіть РСЗВ. Але важкого ударного озброєння чи ЗРК великого радіусу дії там не було. Остання спроба росіян привезти поповнення на Зміїний закінчилася знищенням нового і сучасного судна забезпечення військового флоту - буксиру "Василий Бех" 17 червня. Після цього єдине, що могли зробити росіяни - це ризиковані для них рейси малих швидкісних катерів. Застосовувати проти них протикорабельні ракети нераціонально, але для таких російських катерів завжди є заслужена кара від "Байрактара". 

У період з 20 по 30 червня включно Україна завдала по острову Зміїний ряд могутніх ударів ракетами, авіацією, безпілотниками та артилерією. Так, я не обмовився - проти Зміїного застосували звичайну ствольну артилерію з відстані понад 50 кілометрів. Тут працювала артилерійська установка "Богдана" - сучасна українська розробка з гарматою калібру 155 мм стандарту НАТО на шасі КРАЗ. При застосуванні активно-реактивних снарядів (і це зручно, оскільки це стандартний калібр НАТО з однаковими боєприпасами) далекобійність "Богдани" досягає 60 кілометрів з високою точністю. В результаті ми бачили майже щодня новини про те, що по Зміїному завдали чергового удару та знищили там ту чи іншу техніку.

Загалом росіяни опинилися на острові Зміїний у якості заручників-смертників. Вони були заблоковані, без далекобійної зброї у зоні досяжності ствольної артилерії без можливості кудись сховатися - бо на Зміїному немає ані природних укриттів, ані навіть джерел питної води. Російський флот, який теоретично володарює над морем і має подавляючу чисельну перевагу над ВМС України, не мав можливості надати підтримку. Тому що наявні зараз у України протикорабельні ракети у вигляді мобільних берегових пускових установок "Нептун" і "Гарпун" гарантовано могли знищити будь який російський військовий корабель чи навіть ціле з'єднання. Підвозити забезпечення на Зміїний вертольотами під вогнем означало знищення цих вертольотів. А російська авіація ще з березня припинила наближатися до узбережжя Одеської області - через ефективну роботу систем ППО. Єдине, що вони змогли - це декілька разів вгатити ракетами кудись по узбережжю півдня Одесьої області у Ізмаїльскому районі, звідки ЗСУ вели обстріли ворога. Але без жодних результатів.

І тому після чергових ударів, нанесених 29 та вночі 30 червня, росіяни були змушені піти на єдине вірне з суто військової точки зору рішення. Ризикувати всім флотом для допомоги Зміїному вони не ризикнули, бо цілком реально боялися, що маленький острів перетвориться не просто на Зміїбаївку, а на справжю Цусіму. Залишати залишки свого гарнізону на вірну смерть, як це робили японці наприкінці Другої Світової - вони теж не хотіли. Тому рано вранці 30 червня відбувся заключний акт битви за Зміїний. Окупанти підірвали всю техніку, яка у них залишилася і спалили всі запаси зброї, спорядження та боєприпасів. А деморалізовані жалюгідні залишки гарнізону вивезли на швидкісних катерах типу "Раптор". 

Так, росіян дійсно змусили не просто відступити, а ганебно втекти під загрозою повного знищення гарнізону. Військового значення через свою уразливість Зміїний дійсно не має - і тому, скоріш за все, українські військові не будуть висаджувати туди постійний гарнізон. Тому що ситуація може обернутись зовсім навпаки - і тоді вже росіяни змогли б постійно обстрілювати та блокувати вже українців.

Потім росіяни спробували "зберегти обличчя", коли сказали, що вчинили "крок доброї волі" і вивели свої війська зі Зміїного, які "виконали поставлені задачі". Якщо розуміти під поставленими задачами всі втрати, яких росіяни зазнали на Зміїному чи біля нього - це і крейсер "Москва", і буксир "Василий Бех", і декілька катерів, і два вертольоти, кілька сотень загиблих та десятки одиниць військової техніки - то самогубна задача по їх знищенню була виконана росіянами на відмінно. Хай спробують ще. 

Є тут і інша російська загроза. Одночасно із заявою про відступ зі Зміїного росіяни розповсюдили ще один наклеп - про те, що цей відступ забезпечує можливість відновлення судноплавства. І тут же вони спробували заздалегідь звинуватити Україну у можливих катастрофах від мін, якими росіяни самі замінували судноплавні шляхи. 

Але якраз після звільнення острова Зміїний від окупантів є можливість для того, щоб із допомогою союзників у процесі розмінування моря та конвоювання торгівельних суден організувати безпечний маршрут від Одеси уздовж берега до відкритого моря. Тему за острів Зміїний завершу цитатою з головного ідеолога російської імперської геополітики Дугіна - він у перший день війни написав, що той володіє островом Зміїний, той контролює хід історії. І тут я з ним погоджуся. Україна володіє островом Зміїний і контролює хід історії от просто зараз.

Щодо інших подій на морі. У Чорному морі росіяни знову збільшили кількість кораблів з ракетами "Калібр" до трьох. А в Азовському морі вони зазнали втрат - підірвався на міні біля Маріуполя та затонув невеликий десантний катер чорноморського флоту "Д-106". Дрібниця. але приємно.

Головна новина вчорашнього дня - це звільнення по обміну 144 наших військових, я яких 95 це захисники Маріуполя і "Азовсталі", зокрема 43 бійці "Азову". Це був найбільший обмін полоненими за час війни, і українці, в тому числі "Азовці", були звільнені за прямою вказівкою путіна.

На фронті загалом без суттєвих змін. Агресори продовжують обстріли і наступальні дії у Луганській та Донецькій областях, ключовою точкою фронту залишається Лисичанськ. Але на півдні, у Херсонській області йде наступ армії України, звільнено черговий населений пункт. Зменшилася трохи інтенсивність ракетних обстрілів українських міст.

І тому, коли російський наступ захлинувся, треба взяти до уваги дії наших союзників. Саме сьогодні завершився самміт НАТО у Мадриді. Там підкреслили, що саме росія є загрозою для безпеки не лише для блоку НАТО і Європи, а й для всього світу. Є результат у вигляді збільшення оперативного угруповання НАТО на його східних кордонах до 300 тисяч військових з нинішньої кількості біля 40 тисяч. 

Напередодні цього самміту британський прем'єр Борис Джонсон анонсував збільшення військової допомоги Україні ще на мільярд фунтів стерлінгів. Ці кошти підуть на системи ППО, ударні дрони, контрбатарейні радари, протикорабельні ракети та інше спорядження. Джонсон також наголосив, що нові пакети допомоги дадуть змогу розпочати ефективний наступ на агресорів з метою викинути їх геть з України.

Потім почав казати дуже запальні слова і президент США Джо Байден, хоча одного разу він обмовився - хоча у його поважному віці це допустимо. Він анонсував черговий транш військової допомоги на 800 мільйонів доларів, за які куплять норвезькі зенітно-ракетні комплекси NASAMS, артилерію, боєприпаси, ракетні установки HIMARS та додатковий боєкомплект до них. 

Крім того, заявив Байден, з ініціативи США понад 50 країн пообіцяли надати зброю Україні, частина якої вже є:
- близько 140 тис. протитанкових систем,
- понад 600 танків,
- майже 500 артилерійських систем,
- понад 600 тис снарядів,
- Просунуті РСЗВ,
- протикорабельні системи
- ППО.

Також із цього слід зазначити додаткові поставки самохідних артилерійських установок "Caesar" з Франції та німецьких "Panzerhaubitze 2000" з Німеччини та Нідерландів - і тих, і тих по 6 одиниць.

А тим часом у самій росії робить свою справу дефолт. Після оголошення напередодні дефолту російські компанії, особливо дуже великі, вже не мають можливості легально виплачувати дивіденди власникам своїх акцій. І тому на росії все почало просто обвалюватися. Надвечір 30 червня Мосбіржа зупинила торги акціями "Газпрому" після їх падіння на 33%. Падіння почалося після того, як "Газпром" повідомив, що не буде платити дивіденди за 2021 рік. - а це 1,2 трильйони рублів загалом, більше 10% всього річного бюджету росії. Справа у тому, що біля 25% акцій "Газпрому" викуплені американськими банками - які повинні і можуть отримати свої дивіденди лише легальним шляхом. Також перестав виплачувати дивіденди за 2021 рік весь російський "Сбербанк". А це означає як для його акционерів, так і для простих вкладників лише одне - "плакали ваши денежки",

Якщо підсумувати, то справи виглядають так. Ціною шалено великих втрат росія щодня вигризає кілька кілометрів території на Донбасі. Але на всіх інших напрямках зазнає поразок. І саме сьогодні, у останній день червня, вони одночасно зазнали поразок і у військовому сенсі, коли втекли з острова Зміїний, і у політичному, коли за підсумками самміту НАТО туди приймають Швецію і Фінляндію, а також збільшують військову допомогу Україні, і у економічному сенсі - тому що дефолт для російської економіки перетворився на повний піздець. 

comments powered by HyperComments