Оперативний стан 18 червня: ракетні обстріли та візит президента в Одесу (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Суббота, 18 июня 2022, 18:56
18 червня - це вже 115 день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Найголовніші події в Одесі та Україні. Як завжди - коротко про найголовніше.
Оперативний стан 18 червня: ракетні обстріли та візит президента в Одесу (ВІДЕО)

Сьогодні вночі росіяни знову намагались обстріляти Одесу. О другій годині ночі всі чули два гучних вибухи. Це ворог випустив дві надзвукові крилаті ракети "Онікс" - і обидві ракети було збито. Система ППО показала ефективність на 100%. 

Але ракетні обстріли у інших містах, на жаль, досягли цілей - дісталося знову нафтопереробому заводу у Кременчуці та не тільки там.

В Одеській області затримали коригувальників ворожого вогню, які передавали дані про обстріли моста у Затоці. Цікаво, чи це не Григорій Мельниченко, керівник Білгород-Дністровської районної ради? 

В Миколаївську та Одеську область приїхав президент України Володимир Зеленський, який вручив нагороди військовим і не лише військовим, а також відвідав ряд важливих об'єктів. До речі, напередодні, відразу після візиту лідерів Євросоюзу, у Київ завітав ще й британський прем'єр-міністр Борис Джонсон - вже другий раз за час війни. Лідери Великобританії та України обговорили постачання зброї, зокрема важкої та реактивної артилерії і систем ППО. Якраз зараз Великобританія постачає до України кілька десятків самохідних гармат М109, які вона спеціально для нас перекупила у однієї з бельгійських компаній, що займається посередництвом на ринку вживаної зброї.

Ситуація на морі залишається стабільною - ворожі кораблі далеко від нашого берега, з їх складу лише два надводних та одна субмарина з ракетами "Калібр", загалом 20 ракет. Підтверджено, що вчора російський військовий буксир "Василий Бех" було знищено залпом ракет "Гарпун". Тим часом у Одеській області знешкодили чергову викинуту на берег морську міну. А уряд разом з міською владою готують у Одесі декілька локацій на пляжах, де можна буде відпочивати біля моря.

На фронті без змін. Тривають бої у Луганській області, де ворог все ще намагається наступати біля Северодонецьку, Лиману, і Бахмуту. Однак у Харківський області продовжується наступ ЗСУ - росіяни обороняються. 

У Петербурзі йде, так би мовити, міжнародний економічний форум, де є навіть делегація афганських талібів. Однак єдина пристойна людина на цьому форумі - президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, його ім'я та прізвище у мене без помилок, на відміну від путіна. У своємі виступі Токаєв одночасно заявив про те, що ні в якому разі не буде підтримувати російську агресію, не буде визнавати ніяких донецько-луганських сепаратистів, різко звинуватив російських пропагандистів і взагалі просто словесно відлупцював путіна, публічно принизивши його. Токаєв може це зробити - адже президент Казахстану приїхав у Петербург ще й як напівофіційний представник Китаю - щоб донести до росії позицію Піднебесної.

Тим часом росія опинилася у газовому нокауті. Через санкції компания "Сіменс" не може і не хоче ремонтувати обладнання магістральних газопроводів - і тому росія не може продавати у Європу газ у тому обсязі, що передбачений контрактами. Це обладнання буде ламатись і далі - без можливості його відремонтувати. І тому за інтервал у 3-6 місяців слід чекати повного припинення експорту російського газу газопроводами. Потім настане черга нафти, ембарго на закупівлю якої поступово посилюється. Позбавлена грошей та будь-яких сучасних технологій, росія поступово перетворюється, вже зараз перетворюється, на, умовно кажучи, середньовічну диктатуру, але з купою старих іржавих танків та ядерними ракетами.

Тому продовжуємо працювати на фронті і в тилу.

comments powered by HyperComments