Оперативна ситуація 17 червня: втрати флоту росії та підсумки візиту європейських лідерів у Київ

Александр Вельможко  |  Пятница, 17 июня 2022, 15:00
Головні події 17 червня, 111-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. І у нас є гарні новини.
Оперативна ситуація 17 червня: втрати флоту росії та підсумки візиту європейських лідерів у Київ

Розпочнемо, як завжди, з Одеси. Все спокійно, обстрілів не було. Так, були повітряні тривоги, а вдень чутно гуркіт - але не вибухів, а просто грому від звичайної грози. 

Але вночі мешканці приморських селищ на півдні Одеської області бачили у морі дещо цікаве - відсвіт від пожежі. Це горів російський військовий корабель. Власне, не суто військовий корабель, а зачислений до складу чорноморського флоту росії у 2017 році буксир "Василий Бех", на кормі якого росіяни впендюрили сухопутний зенітно-ракетний комплекс "Тор". І саме вночі 17 червня цей буксир йшов собі до острова Зміїний із спорядженням та боєзапасом для окупантів. Але не дійшов -  бо о 3:55 його вразило ракетою. На відео ми бачимо два вибухи - це могли бути як два влучення ракет, так і одна ракета з подальшою детонацією боєкомплекту ЗРК "Тор". З екіпажу 33 моряки десь з десяток зникли безвісти, інших якось врятували росіяни своїми катерами та доправили на окупований острів Зміїний. В Одеській військовій адміністрації кажуть про застосування ракет "Гарпун". А російські "навколофлотські" медіа вже підтверджують втрату цього судна.

Ще одна добра новина - із самого центру росії. Там був сфотографований ракетний корвет "Великий Устюг", який на буксирах ведуть на північ по Волзі, зараз він вже вище Нижнього Новгороду. Корабель виглядає просто жахливо - весь його лівий борт усіяний невеликими пробоїнами, скоріш за все - від осколків близького розриву боєголовки протикорабельної ракети чи бомби. Коли саме цей корабель зазнав таких ушкоджень - ми поки що не знаємо. А буксирують його, скоріш за все, аж до Петербургу, на ремонт. "Великий Устюг" - один з тих кораблів, яки стріляли по містам України ракетами "Калібр". Його збудовано 2014 року, спочатку він входив до складу каспійської флотилії російського флоту - звідки він раніше стріляв ракетами по Сирії. Згодом, у 2018 році, корвет через Волго-Донський канал перевели до чорноморського флоту, там він у 2019-му сходив у Середземне море саме у Сирію. Потім його повернули на Каспійське море, але напередодні війни "Великий Устюг" знову приєднався до чорноморського флоту і стріляв по Україні.

Зараз росіяни аж казяться, намагаючись розігнати думку про те, що корабель, який офіційно входить до складу каспійської флотилії, не міг зазнати ушкоджень. До справи йде й теорія про його можливу участь у параді у Петербурзі і навіть безглузда думка про неможливість переходу кораблів невеликого розміру з Чорного моря на Волгу. Цікаво, росіяни вже що, закопали Волго-Донський канал?

Також вони розганяють чергові фейки про військові бази у одеських школах, лікарнях та поліклініках. Які ж вони кончені.

На фронті ситуація без змін. Агресори продовжують наступальні дії біля Северодонецьку та Ізюму, але безрезультатно. Натомість ЗСУ продовжують обережно наступати у Херсонській області. Коли будуть суттєві зміни - будемо говорити про це більше.

Російські війська провели безуспішні наступальні операції на північний захід від Слов'янська, а українські війська відновили підготовку до контрнаступу на захід від Ізюму, - ISW

За даними американських експертів, російські та українські війська вступили в бойові зіткнення на північ і північний схід від Харкова, хоча жодна значна територія не перейшла з рук в руки. Російські сили продовжували зміцнювати запасні позиції на північному заході Херсонської області, ймовірно, в очікуванні контрнаступу українських військ у цьому регіоні. Російські війська продовжували завдавати наземних ударів по Сєверодонецьку та населеним пунктам вздовж українських сухопутних комунікацій до Лисичанська.

Напередодні до Києва приїхали лідери відразу чотирьох європейських держав. Це президенти Франції Емманюєль Макрон і Румунії Клаус Йоханніс, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі. Головні підсумки цього візиту 
- Макрон і Шольц на собі відчули, що таке повітряна тривога - адже саме під час візиту росіяни за наказом путіна провели чергові повітряні та ракетні удари. 
- Франція, Німеччина та Італія як лідери Євросоюзу підтримують надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.
- Франція відправляє нам додаткову артилерію, але небагато: всього 6 САУ "Цезар", хоча це найбільш далекобійна артилерія стандартного калібру НАТО 155 мм.
- Європейські держави будуть посилювати санкції проти росії.
- Переговори про мир будуть на українських умовах і лише так.
- Всі переговори між Макроном та путіним були заздалегідь узгоджені з Україною. 

Також слід зазначити дещо окрему позицію президента Румунії Клауса Йоханніса. Адже Румунія безпосередньо межує з Україною. Саме через Румунію йде зараз частина судноплавства з українських дунайських портів у море. Саме Румунія знаходиться під загрозою російських ударів на морі. І саме в Румунії є британські та американські військові бази НАТО.

Загалом ми бачимо наростаючу підтримку України від Європи. Ми бачимо, як російска армія досі не може досягти жодного стратегічного успіху і єдине, що вона може - це локальні наступи у стилі Першої світової війни. Ми бачимо постійні поставки Україні західної зброї. Ми бачимо втрати російського флоту. Загалом, росія зазнала стратегічної поразки, хоча ще має дуже багато сил для продовження агресії. 

Та наступною ціллю для удару стане той самий Керченський міст - документацію на який злили у відкритий доступ. При першій же технічній можливості по ньому буде завдано удару.

І тому працюємо для перемоги.

 

comments powered by HyperComments