107 днів війни: морська та ракетна загроза для Одеси (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница, 10 июня 2022, 15:30
Наші випуски новин виходять не так часто, але продовжуємо збирати найважливішу інформацію про Одесу, Україну і війну. Сьогодні 10 червня - 107-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
107 днів війни: морська та ракетна загроза для Одеси (ВІДЕО)

В Одесі та Одеській області спокійно, без обстрілів. Лише іноді лунають сирени повітряної тривоги. Та цей спокій лише примарний. Війна триває і триває дуже близько.

На території окупованого Криму росіяни зосередили балістичні ракети "Іскандер". З огляду на їх високу швидкість, балістичну траєкторію та системи протидії ППО - вражати їх дуже складно. І такі ракети - дуже велика небезпека для Одеси та всієї південної, центральної та східної України. 

На морі ворог продовжує загрожувати ракетними обстрілами - але вже крилатими ракетами "Калібр". Станом на сьогодні, 10 червня, у них в морі 4 надводні кораблі та 2 підводних човна з крилатими ракетами, загалом залп до 40 ракет. Однак у морі залишився лише один великий десантний корабель - тому загроза масштабного морського десанту зараз мінімальна.

На острів Зміїний росіяни знову везли підкріплення - чергові зенітно-ракетні комплекси "Тор" на палубі плавкрану.

Однак, у Одеській військовій адміністрації кажуть про можливість диверсій у гирлі Дунаю на півдні Одеської області - це може бути обстріл або висадка диверсійно-розвідувальної групи з катерів чи вертольотів. І от якраз вертольотів росіяни зосередили в Криму аж 46 одиниць. На них може розміститись більш як 700 десантників. Однак, таке угруповання навряд чи буде висаджувати великий повітряний десант - бо його дуже легко знищити, що не раз було доведено на практиці. Але висадити невелику групу диверсантів можуть спробувати.

Також росіяни на морі проводять навчання із злагодження своєї ескадри та обороні від українських ракетних та авіаційних ударів. Зокрема, із застосуванням кустарних та нездатних на повноцінну роботу в умовах морської качки сухопутних гусеничних ЗРК "Тор" на палубі кораблів. 

Однак, давайте трохи про добрі новини. Міністр оборони України Олексій Резнкіков вже заявив, що передані нам берегові протикорабельні ракетні комплекси "Гарпун" вже захищають морське узбережжя України. Кількість ракет там така, що будь-яка спроба росіян наблизитись до берега буде суворо покарана - і це буде набагато сильніше, ніж кара від "Байрактара". 

Фронт на Донбасі українські війська тримають, головний наступ у Севердонецьку зупинено, ворог наступає у напрямку Слов'янська та Краматорська. Там дуже важко для нас. Передусім тому, що росіяни на одній невеликій ділянці фронту мають чисельну перевагу у артилерії у 10-15 разів, хоча переваги у живій силі у них немає. А у української артилерії закінчуються боєприпаси до гармат радянського зразка. Тому основна бойова робота зараз лягла на нечисленну, але далекобійну і точну артилерію стандарту НАТО калібру 155 мм. 

Фронт у Херсонській області показує повільне просування вперед армії України. 

Постачання західної зброї для України продовжується, але темпи дуже далекі від наших потреб. Однак на озброєння заступають у досить великій кількості польскі самохідні гармати "Краб", про які я вже казав раніше. Це стандартна 155-мм гармата у англійській башті на південнокорейському гусеничному шасі. Такий собі конструктор, який поєднує найкращі та надійні системи.

Трохи про політичну ситуацію.

Окупанти намагаються провести псевдореферендуми про включення до складу росії окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. Чому це важливо для росії? Тому що дасть їй можливість потім казати, що вже Україна атакує "російську" територію та вдастися після цього до загальної мобілізації чи навіть застосування ядерної зброї. Єдине, що зараз не дає окупантам можливості провести хоч якісь фейкові референдуми - це активний спротив українців на окупованих територіях та успішні дії армії України на південному фронті. 

Європарламент схвалив резолюцію про надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу. Тепер цю процедуру проводить Єврокомісія і очікується, що даний статус нададуть нашій державі до кінця червня. І це дуже швидко для європейської бюрократії. 

У самій росії наростає криза - санкції потроху роблять свою справу і відправляють російську економіку загалом і російську військову промисловість туди, куда треба - на дно. 

Росія програє, але це не буде так швидко як у Арестовича.  Тому працюємо задля перемоги, не розслабляємось. 

comments powered by HyperComments