96-й день війни: головні події та чи зможе Ердоган принести мир (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 30 мая 2022, 10:51
Головні воєнні події в Одеській області та на фронті на ранок 30 травня. Як слабшають позиції росії на фронті і у дипломатії та чи зможе Ердоган принести мир?
96-й день війни: головні події та чи зможе Ердоган принести мир (ВІДЕО)

Йде 96-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 30 травня. Сьогодні Одеську область обстріляли - це було вперше від 20 травня.

Вночі та на світанку 30 травня ворог завдав двох ракетних ударів по південній частині Одеської області, атакувавши виведений з роботи автомобільно-залізничний міст через Дністровський лиман у Затоці. Одну з ракет авіаційного типу "Х" збила наша ППО. Але ще одна, як мінімум, ракета знову влучила в уже пошкоджений міст. Постраждалих немає, вибухова хвиля пошкодила декілька приватних будинків поруч. 

На фронті росіяни намагаються наступати з метою оточити українські війська біля Северодонецьку та Лисичанську, але оборона ЗСУ сильніша за російський наступ. Навіть якщо українські частини відступають - це робиться організовано, з метою запобігання людських втрат. Натомість неподалік, під Ізюмом повітряний удар української авіації знищив ротно-тактичную групу загарбників - це більш як 100 солдат із технікою. Єдиний зараз серйозний успіх росіян на Донбасі - це зайняття більшої частини міста Лиман, вже зруйнованого вогнем російської артилерії. На південному напрямку у Херсонській області продовжується наступ армії України.

Єдиний зараз цікавий момент з того, що відбувається на морі - це спроба росіян підняти з морського дна біля острову Змііний один із знищених раніше катерів типу "Раптор".

На морі влада України, Румунії та Молдови намагається розвантажити затор із торгівельних суден, який виник через активізацію судноплавства через румунську частину гирла Дунаю - Сулинське гирло - до дунайських портів Одеської області Ізмаїл та Рені. Зараз це єдині наші порти, що можуть продовжувати роботу в умовах морської блокади - адже судна класу "річка - море" можуть заходити туди якраз через Сулинське гирло Дунаю. І румунські портові організації у Суліні не змогли осилити потік суден. Тому зараз українська сторона пропонує подовжити період роботи Сулинського гирла, де прохід суден дозволений лише вдень, пришвидшити оформлення документів та залучити додаткових лоцманів тощо. 

Президент Туреччини Ердоган пропонує черговий варіант дипломатичного припинення війни. Після того, як йому не вдалося організувати двосторонню зустріч президентів Зеленського і путіна, зараз Ердоган пропонує вже гру на трьох. Тобто - зустріч трьох президентів, Ердогана, Зеленського і Путіна. Такий формат потрібен, мабуть, для того, щоб під час перемовин Зеленський зовсім не дипломатичніми методами не в'їбав з ноги путіну у морду. Поки що офіс президента України не проти такої зустрічі, а от у путіна засцяли - його балакаюча голова з вусами пєсков каже про можливість лише зустрічі путіна з Ердоганом. Тобто путін хоче використати Ердогана як "передаста", а Ердоган зовсім не "передаст".

Загалом дуже цікаво спостерігати, як росія у спробах перемовин відійшла від своєї позиції на початку війни, коли вона не йшла ні на які перемовини, вимагала повної капітуляції України тощо. Зараз росія вже майже благає погодитись на українську пропозицію півторамісячної давнини, яку якраз у Стамбулі озвучив Арахамія - загалом це було про відведення військ на стан до 23 лютого з подальшим обговоренням статусу Донбасу та Криму. Зараз росія через свого посла у Лондоні вже каже, що навіть не хотіла брати Київ... От же ж бреше, так не хотіла, що аж штурмувати взялися у лютому і березні. 

Тому подальший хід війни можна спрогнозувати таким чином. що ще приблизно через місяць росія вже буде благати про мир на умовах повного контролю України над Донецькою та Луганською областю з подальшим обговоренням долі Криму. А ще через місяць - росія буде благати відійти, зализуючи рани, віддати назад Донбас і Крим, аби лише не допустити створення Кубанської, Білгородської чи Брянської народних республік...

comments powered by HyperComments