95 днів війни: хроніка подій в Одесі, на фронті та на морі (ВІДЕО)

Воскресенье, 29 мая 2022, 12:40
Найголовніші воєнні події станом на 29 травня в Одеській області, на морі і на фронтах.

Йде вже 95-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 29 травня. 

В Одеській області панує спокій, обстрілів не було ще з 20 травня. І більше доби не було навіть повітряних тривог. 

Справа ось у чому - погана погода перешкоджає діяльності російського флоту, а добра українська ППО - перешкоджає діяльності російської авіації.

Через шторм повернулися до Севастополя майже всі військові кораблі росіян, особливо ракетні корвети типу "Буян-М", які нездатні ефективно діяти навіть при невеликих хвилях у морі. Адже це модифікація річкових кораблів, які будувалися для Каспійського моря, але через нестачу нормальних сучасних військових кораблів росіяни вимушені виводити у відкрите море ось такі невеличкі прибережні корвети. 

А російська авіація на південному напрямку перестала літати після того, як вдень 27 травня український винищувач МіГ-29 у повітряному бою збив більш сучасний російський винищувач Су-35. Зауважу, що на початок лютого 2022 року, за відкритими даними, вся українська військова авіація налічувала біля 124 літаків та близько 46 вертольотів різних типів. Згодом росіяни офіційно декілька разів публікували інформацію про те, що повністю знищили всю авіацію України: 6 березня, 25 березня тощо. Згодом, 10 травня, росіяни повідомляли, що з вказаної вище кількості вони знищили 163 літаки та 140 вертольотів. І ось, оця багато разів знищена українська авіація знову літає та збиває російські літаки. 

Дуже важка для України ситуація на фронті на Донбасі поступово стабілізується - ЗСУ відбивають атаки на Северодонецьк, Лисичанськ, Слов'янськ, Краматорськ та Бахмут. На найбільш напруженій ділянці фронту під Северодонецьком за останні дві доби росіян не просто зупиняють, а й відкидають назад. 

Поновлено обережний наступ ЗСУ у Харківській області. Також у двох напрямках армія України наступає у Херсонській області - один напрямок приблизно на південь від Кривого Рогу до Каховки, другий - на південь від Миколаєва безпосередньо на Херсон.

До України вже везуть у достатній кількості протикорабельні ракети "Гарпун". Вже привезли та почали застосовувати американські самохідні гаубиці М109. А привезені дещо раніше артилерійські системи калібру 155-мм стандарту НАТО з Франції, Італії та інших країн - вже досить давно ефективно знищують ворога. Але зарубіжні поставки йдуть досить повільно.

Загалом у росіян зараз немає особливої переваги у кількості військ. Але є величезна чисельна перевага у артилерії. Хоча українська артилерія НАТОвського стандарту, хоча і дуже поступається у кількості, але дуже переважає у точності та далекобійності. По танкам на фронті приблизний паритет, але у ЗСУ є велика перевага у протитанковому озброєнні, що дуже важливо в обороні. Ми бачимо, що російська армія виснажена, вона кидає на фронт не навчені та не підготовлені резерви, вона кидає на фронт дуже старі танки, вона знімає зі зберігання артилерійські системи ще 1953 року випуску. 

Тобто, зараз військова ситуація все ще балансує у ситуації, коли сили російських агресорів вже майже немає для широкомасштабного наступу на Україну, а у України поки що немає достатніх сил для широкомасштабного контрнаступу на окупантів. Приблизно протягом літа ця ситуація остаточно зміниться на користь України.

comments powered by HyperComments