Бойові дії 17 травня: ракетні обстріли Одеської області та Львова (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 17 мая 2022, 11:34
Найголовніше з воєнних подій в Одеській області, на морі і на фронтах станом на ранок 17 травня.
Бойові дії 17 травня: ракетні обстріли Одеської області та Львова (ВІДЕО)

Продовжується Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників, йде вже 83-й день, 17 травня. Станом на сьогоднішній ранок ситуація в Одеській області напружена, але обійшлося без обстрілів.

Для початку - трохи подробиць вчорашніх ракетних ударів по Одеській області. Першого удару вони завдали вранці 16 травня - випустили застарілу ракету Х-22 зі стратегічного бомбардувальника по мосту через Дністровський лиман в Затоці. Але влучили у базу відпочинку неподалік - оскільки такі старі ракети мають допустиме відхилення від цілі на кілометр та більше. Можливо, що ракет запускали і більше, але долетіла лише одна, а інші просто впали від несправностей. Другого удару росіяни намагалися завдати опівдні 16 травня - вже безпосередньо по Одесі вони випустили одиночну ракету типу "Х" з винищувача. Цю ракету збила ППО. Також, за ще не підтвердженими офіційно даними, сам винищувач, який випустив ту ракету по Одесі, над морем був збитий.

Напередодні в Одеській області затримали декілька людей, які могли бути причетними до російських диверсійно-розвідувальних груп.

Потім опівночі 17 травня в Одеській області була повітряна тривога, згодом ще одна. В цей час ворог випустив з кораблів у морі крилаті ракети, які саме над Одеською областю зайшли у повітряний простір України і згодом уразили околиці Львова, але три ракети було збито ППО біля Львову. Там було чутно більш як 8 гучних вибухів, пошкоджена залізнична інфраструктура.

Корабельне угруповання чорноморського флоту росії залишається у морі, у його складі є не менш як 4 кораблі з крилатими ракетами "Калібр" та 7 десантних кораблів. Десантні кораблі нещодавно вийшли з порту Новоросійськ, потім були 15-16 травня помічені в бухті Донузлав в Криму. Також росіяни завершили ремонт підводного човну "Алроса", який тривав ще з 2014 року, а також завершили будівництво і ввели до строю свого флоту патрульний корвет проекту 22160 "Сергій Котов".

На фронті загалом ситуація без змін. Всі спроби росіян наступати на Донбасі завершились для них безрезультатно, а біля Северодонецьку рашисти після завданих їм втрат відійшли. Район Северодонецька-Лисичанська став зараз єдиним, де рашисти ще мають сили для наступу. На інших напрямках, в тому числі в Херсонській області, вони перейшли до оборони, закріплюються на зайнятих позиціях, звідки рашистів доведеться просто вигризати та випалювати вогнем.

Найголовніше зараз - це ситуація в Маріуполі. Всі розмови про процедуру "екстракції" захисників до третьої нейтральної держави, про дипломатичне розв'язання проблеми - залишилися розмовами. Єдиною державою, яка мала зацікавленість у цьому та можливості провести таку евакуацію з екстракцією, була Туреччина. Але путіну у даному випадку начхати на Ердогана, а той, скоріш за все, не дуже й наполягав. Але вчора увечері Генштаб ЗСУ та міністерство оборони почали публікувати інформацію про те, що свої бойові завдання захисники Маріуполя на Азовсталі виконали. Те ж саме сказали у своєму зверненні і командири частин на Азовсталі. А потім стало відомо, що частина захисників Маріуполя повертається додому через процедуру обміну військовополоненими - це 211 людей, які перевезли у селище Оленівка для подальшого повернення до підконтрольної українській владі території. Ще 53 важкопоранених перебувають у лікарні міста Новоазовськ, яке знаходиться на березі Азовського моря на непідконтрольній території Донецької області, яка підпорядкована окупантам та так званій "днр". Можливо, за такою схемою будуть евакуйовані і інші захисники Маріуполя.

Загалом місто захищали окремий загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада Нацгвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя. Ім протистояло 17 батальонних тактичних груп росіян - це біля 20 тисяч солдат.

Як я бачу цю схему "обміну". Зазвичай, коли військові здаються у полон - то це виглядає так, що, втративши змогу вести бій та не маючи шансів на успіх, вони підіймають білий прапор, підіймають руки та здаються на милість переможця, знаючи про Женевську конвенцію, яка захищає полонених. Але зараз захисники Маріуполя кажуть, що виконали своє завдання та продовжують виконувати накази командування про збереження свого життя - і їх супротивник з цим погоджується. Тобто, ця процедура обміну захисників Маріуполя на російських полонених не є звичайним обміном полонених. Це більше нагадує зовсім іншу процедуру, яку можна було досить часто побачити у більш давні часи - коли доблесні захисники фортеці, вичерпавши можливості для своєї оборони, отримували право почесного виходу з фортеці із своїми прапорами і навіть зі зброєю - і виходили як переможці. Це відомо у історії як "почесна капітуляція".

На міжнародному фронті продовжується посилення санкцій проти росії. Звідти пішла, наприклад, компания "Siemens", яка відігравала ключову роль у новій залізничній інфраструктурі та енергетиці росії. Вже поступово вводиться ембарго на закупівлі нафти у росії. 

Є одна дипломатичная проблема, пов'язана з розширенням НАТО, куди хотять приєднатися Швеція і Фінляндія. Проти цього виступила Туреччина через наявність у цих скандинавських країнах великої кількості етнічних курдів, які прибули туди як біженці, але зараз мають навіть представництво у парламентах. Але цю проблему союзники по антипутінській коаліції зможуть вирішити.

comments powered by HyperComments