Війна 12 травня: що відбувається в морі південніше Одеси (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 12 мая 2022, 20:07
Що відбувається в Одесі та на морі 12 травня? Головні воєнні події дня.
Війна 12 травня: що відбувається в морі південніше Одеси (ВІДЕО)

Йде вже 78-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. В Одесі майже вся минула доба була спокійною, без обстрілів. Лише увечері на деякий час в Одесі пролунав сигнал повітряної тривоги. Вранці над Одесою збили черговий російський безпілотник.

Але тим часом зростає напруженість на морі, зокрема біля острову Зміїний Одеської області.

Ще вранці 12 квітня Генштаб ЗСУ записав до зведення ворожих втрат ще одну бойову одиницю - збільшивши число російських втрат на морі до 13 одиниц. Але не було вказано, який корабель чи катер було знищено.

Тим часом неофіційні джерела, в тому числі на досить високому рівні, вже називають чергову жертву ракетного удару ЗСУ на морі. Це допоміжне судно забезпечення чф рф "Всеволод Бобров" - новісінький, що прийшов до Севастополя після будівництва та випробувань, лише у січні 2022 року. Це судно, скоріш за все, вразили ракетою, на ньому зайнялася пожежа - і його відбуксирували до Севастополя.

Втім, точних даних про ураження чи навіть загибель цього судна немає. І пошкодження навіть такого великого допоміжного судна - це не загибель. Тому продовжуємо думати, що саме Генштаб записав у якості 13-ї втрати росії на морі. Можливо, це ще один катер біля острову Зміїний - чи то десантно-штурмовий типу "Раптор", чи то десантний типу "Дюгонь", чи ще щось інше. 

Тим часом росіяни знову виводять в море все чи майже все, що має змогу йти самостійно та стріляти ракетами. Зокрема, на основі аналізу супутникових знімків кажуть вже про два фрегати типу 11356 у морі. І це означає вірогідність або нанесення нових ударів ракетами по Одесі, або велику операцію із забезпечення якогось поповнення окупаційних сил на острові Зміїний.

На фронті тим часом росіяни ще можуть продовжувати наступальні дії лише в Донецькій та Луганській областях. У інших регіонах - Харківський, Запорізькій і Херсонській областях вони перейшли до оборони. І це офіційно підтверджено. І це - додаткове свідчення того, що сили армії росії вичерпалися. Що росія, попри всі бажання путіна. вже нездатна ні на що, окрім перетворення власної армії на казна-що у якості добрив.

Далі, скоріш за все, під тиском наступаючої армії України, росія відступить зовсім з Харківської області. Лінія фронту ще скоротиться.

За словами колишнього командувача силами НАТО генерала Бена Ходжеса, який на правах "колишнього" може казати все, про що думає, але не може офіційно сказати командування Північноатлантичного альянсу, ЗСУ продовжать свій поступовий наступ та до кінця літа повернуться до стану до 23 лютого - тобто ще більше як три місяці будуть виганяти загарбників з нашої землі. Але я скажу, що Ходжес помиляється. ЗСУ зможуть вигнати ворога і поставити питання про наступ на Крим, Донецьк та Луганськ значно раніше.

comments powered by HyperComments