Ворог обстріляв Одесу ракетами (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 28 апреля 2022, 23:03
Увечері 28 квітня росіяни завдали ракетного удару по Одесі та Києву. Висвітлюємо останні воєнні події.
Ворог обстріляв Одесу ракетами (ВІДЕО)

Повітряна тривога увечері 28 квітня була в Одесі безпрецедентно довгою - вона почалася ще до 18-ї години та закінчилася аж після 21-ї, і тривала більш як три години. 

Під час цієї тривоги ворог двічі атакував Одесу ракетами - але система протиповітряної оборони відпрацювала просто відмінно. За повідомленням оперативного командування "Південь", по Одесі випустили з літаків три ракети "Калібр" - і всі три були збиті. 

Але не так добре було в Києві, де було кілька "прильотів" у центр міста. Важливо, що росіяни обстріляли Київ наступного ж дня після візиту туди генерального секретаря ООН Антоніу Гутьєрреша. Завдати удару як раз під час візиту людини, яка формально являє собою найвищу владу у світі - це було б як раз по путінськи. Але путін "зассав" і наказав пустити ракети на Київ потім, як деякі коти сцуть у тапки. Не наші коти, це не про них.

Тепер трохи про цікаву деталь саме цієї атаки Одеси та Києва. Росіяни випустили ракети "Калібр" не з кораблів, як звичайно, а з літаків. І тому можна впевнено казати, що це були ракети модифікації "Калібр-А", які до 2019 року виготовлялися у дуже малій кількості, оскільки були заборонені діючим тоді договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Їх лише після 2019 року почали випускати більшими партіями. Це свідчить про те, що у росіян вже суттєво зменшився запас корабельних ракет.

При цьому вони також можуть більше нервувати нас - оскільки під час перебування їх літаків у повітрі оголошується повітряна тривога. А коли вони пускають ракети з кораблів - то повітряну тривогу оголошують лише в момент запуску ракет. 

Так чи інакше, всі ці "Калібри" дуже чудово збиваються, особливо випущені з літаків. Що сьогодні й довели одеські ППО-шники.

На Донбасі вже можна побачити два напрямки наступу росіян - один з півночі від Ізюму на Барвінково, а другий з півдня на Гуляйполе. Таким чином загарбники хочуть оточити угруповання армії України під Слов'янськом і Краматорськом. Але, судячи з ходу боїв та шаленим втратам - вони отримають дулю, а не оточення. Справа в тому. що армія України застосовує маневрену оборону, дуже насичена протитанковими засобами та зенітними ракетами - і це не дає жодних шансів росіянам на успішний танковий прорив та на ефективну авіаційну підтримку.

А оскільки саме тут вже "працюють" передані артилерійські системи НАТОвського стандарту, які більш далекобійні та точні за артилерію "радянських" зразків, якою користується росія - то загалом у агресорів немає шансу на велику стратегічну перемогу. Максимум, що вони можуть зараз - це "вигризати" ціною сотень загиблих та десятків знищених одиниць танків та бронетехніки пару кілометрів території. Майже як у "м'ясорубках" Першої світової. Довоювалися.

Тим часом чергові атаки росіян на Рубіжне провалилися. А під Харковом українські війська звільнили селище Кутузовка. І це означає меншу інтенсивність обстрілів Харкова.

На південному напрямку можливості росіян суттево зменшились після того, як був висаджений у повітря залізничний міст під Мелітополем. Тепер вони не зможуть ефективно забезпечувати свої окупаційні війська залізницею з Криму, і навіть той старий бронепотяг не проїде.

У обложеному Маріуполі - пекло на землі, яке вчинили там росіяни.

Парламентська асамблея Ради Європи майже одностайно проголосувала за створення міжнародного кримінального трибуналу, який повинен засудити путіна за вчинені ним військові злочини. А напередодні Генеральна Асамблея ООН також майже одностайно проголосувала за те, щоб позбавити росію права вето у Раді Безпеки ООН - що блокувало будь-яку миротворчу ініціативу саме того органу, який має припиняти війни, в тому числі силою.

Дивимось - чи зможуть міжнародні організації стати ефективними миротворцями, чи ООН закінчить так само, як Ліга Націй свого часу?

 

comments powered by HyperComments