56-й день війни: як росіяни планували десант в Одесі (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Среда, 20 апреля 2022, 10:52
Коротко про головні події війни в Одесі, на фронті та на морі на ранок 20 квітня.
56-й день війни: як росіяни планували десант в Одесі (ВІДЕО)

Сьогодні 20 квітня, вже 56-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. В Одесі та Одеській області ситуація після того, як минулого ранку над містом збили ворожий розвідувальній безпілотник, залишається стабільною та контрольованою. Ворог більше не намагався вести ніяких спроб завдати удару чи вести розвідку. В Одесі зменшують тривалість комендантської години.

Але росіяни не полишають огидних та жахливих планів провокацій, які вони хочуть вчинити в Одеській області у свято Пасхи - і попереджують про них, розповсюджуючи фейки про, начебто, обстріли храмів.

Також щодня спливають нові деталі про загиблу "Москву" - тобто про колишній флагман російського чорноморського флоту. Мати одного з матросів, який вижив після ракетного удару та загибелі крейсера, каже зі слів свого сина дуже багато. Це точне підтвердження того, що крейсер зазнав ракетного удару з берега - при чому йдеться навіть про три влучення (тут могли й переплутати вибухи від двох ракет з ще одним вибухом, вже спричиненим ракетою). Це натяк на те, що крейсер насправді приймав участь у операції з висадки десанту в Одесу чи Одеську область - не безпосередньо, а як прикриття корабельного десантного з'єднання. 

Вже після знищення крейсера українське командування почало повідомляти спочатку про підготовку до десанту частин російської морської піхоти. А потім - про їх участь у сухопутних боях та дуже великі втрати. Цілком можливо, що російська морська піхота дійсно могла готуватись та навіть брати участь у десантній операції проти Одеси - але операція не відбулася через знищення флагмана флоту. А потім ці частини, вже висаджені в Криму назад на берег, кинули у бій - де вони й були перемелені та знищені ЗСУ.

На фронті на Донбасі росіяни вже третю добу продовжуть наступ. Єдиним їх успіхом є просуванні в районі містечка Кремінна. Також вони продовжють наступати під Рубіжним і Северодонецьком та під Мар'їнкою, але тут вже безуспішно. Вони продовжують обстріли та вишукують слабке місце у обороні. Втім, ситуація з цим наступом все більше нагадує битву на Курській дузі 1943 року. Тобто, та сторона, що обороняється, заздалегідь знає про наступ ворога, готується до нього, дає можливіть ворогу трохи просунутися на деяких напрямках - і потім завдає нищівного контрудару. Тут поки що відбувається саме так - росіяни довго готувалися до наступу, українці бачили цю підготовку, бачили напрямки майбутнього наступу і підготувалися. А коли наступ розпочався - то загруз у щільній обороні і просунувся лише на деяких напрямках.

На фронті у Херсонській області Генштаб ЗСУ повідомляє про спроби росіян знову вийти на адмінкордон між Херсонською та Миколаївською областями. І це свідчить про те, що вже росіяни йдуть у наступ, хоча раніше їх, навпаки, поступово відтісняли до нижнього Дніпра. Йдуть бої біля села Олександрівка. За останні дні українські війська двічу знову вдало обстріляли зосередження російських військ та техніки на аеродромі Чорнобаївка - та довели рахунок знищених окупантів до 17:0.

Росіяни продовжують штурм Маріуполя. Проти захисників міста кинули стратегічні бомбардувальники Ту-22 з надважкими авіабомбами вагою в 1 та 3 тони. 

Зараз, по даним американської та британської розвідки, бойові дії в Україні ведуть лише 76 російських батальонно-тактичних груп. Це в два рази менше, ніж було на початку війни, коли росіяни вели наступ більш як 150 такими групами. Таким чином, ми бачимо, що у росіян на фронті залишилося вже не так багато військ, як було. А продовження бойових дій при тій динаміці втрат, які несуть росіяни - може навіть дати Збройним силам України оперативну перевагу на фронті. Адже росія все ще не може поповнити свої війська - оскільки може розраховувати лише на контрактників, добровольців, найманців та гарматне м'ясо з ОРДЛО. Без мобілізації та військового стану (тобто переходу від "спецоперації" до повноцінної війни з участю всього свого населення) росія вже втратила свою армію мирного часу. А Україна продовжує нарощувати сили - людські за рахунок добровольців та мобілізації, а також за рахунок постачання зброї.

Напередодні про передачу Україні важкої артилерії оголосили США та Великобританія. І це без того, що Великобританія вже надає артилерію. Також про передачу частини свого озброєння з резервів оголосила Румунія - і вона має досить багато звичайної техніки на відміну від тієї ж Німеччини чи Великобританії, які дійсно вже вичерпують свої запаси. Але як раз із закордонною допомогою було проведено ремонт пошкоджених раніше літаків та танків ЗСУ - і тепер Україна має в строю більше танків та літаків, ніж пару тижнів тому.

Загалом же ми бачимо, як росія намагається в останній раз добитися хоч якогось результату військовим шляхом - і терпить поразку. 

comments powered by HyperComments