Ситуація в Одесі та на фронті: головне на початок 51 дня війни (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница, 15 апреля 2022, 10:10
Минула доба та сьогоднішній ранок 15 квітня в Одесі пройшли спокійно, без обстрілів. Ми маємо гарні новини.
Ситуація в Одесі та на фронті: головне на початок 51 дня війни (ВІДЕО)

На ранок 15 квітня та за підсумками минулої доби ситуація в Одеській області та Одесі була контрольованою. Але одесити напередодні ввечері та сьогодні рано вранці чули сирени повітряної тривоги. На початок 51-ї доби Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників Одеса залишається тиловим містом, якого безпосередньо не торкаються бойові дії, але залишається небезпека ракетних обстрілів - або з моря, з великої відстані, або з території окупованого Криму. 

Саме задля цього ворог продовжує повітряну розвідку Одеської області. І саме тут, десь над Одеською областю вночі бійці 28-ї окремої мехбригади імені лицарів Зимового походу збили російський безпілотник "Орлан-10" - це така фігня, де до фанерної рами примотаний скотчем фотоапарат.

Найкраща для одеситів новина - це остаточне підтвердження загибелі флагмана російського чорноморського флоту ракетного крейсера "Москва". Це той самий крейсер, який був гордістю росії, був найбільшим та наймогутнішим кораблем їх флоту на Чорному морі, той самий, який 24 лютого підійшов до острова Змііїний в Одеській області - та був посланий нахуй його захисниками. Йому було завдано смертельного удару ще увечері 13 квітня українськими протикорабельними ракетами "Нептун", але ще деякий час тривала агонія старого корабля, на якому вибухнув його ж боєкомплект ракет та артилерійських снарядів. Врешті-решт, навіть російські офіційні пропагандисти перестали торгувати лицем та брехати про те, що тягнуть понівечене судно до порту, та визнали факт затоплення - ще о 23 годині 14 квітня.

Але навіть зараз дуже багато росіян, незважаючи на вкладене їм у голову офіційне повідомлення "він утонув", продовжують писати однотипні коментарі про продовження його буксирування або ремонт крейсера у Севастополі. Тим часом на головних російських телеканалах - паніка. Всілякі пропагандони вже пропонують обстрілювати залізничні вокзали та Київ. 

Тим часом напередодні був зафіксований масовий вихід в море із Севастополя основних бойових кораблів чорноморського флоту рф - вони у паніці передислокуються до Новоросійську. Бо бояться нового ракетного удару "Нептунами", від якого не змогла захистити навіть найкраща на їх флоті ППО знищеної "Москви" - адже на тих кораблях, що залишилися, ППО гірша, ніж у старого 40-річного крейсера. Тепер і ракетні удари з моря вони зможуть завдавати лише з великої відстані, або з підводних човнів - також з великої відстані. А це - більший час на реагування для нашої ППО, щоб збити ворожі ракети.

Це стало можливим завдяки передачі Україні протикорабельних ракет та іншої зброї. Саме тому Україна почала застосовувати власні ракети "Нептун" з дальністю до 280 кілометрів - їх небагато, але вони є і вони здатні за деяких умов добивати до Севастополя.

Тепер щодо іншої зброї, яку отримає Україна. І зараз я не про європейську зброю, а про американську, передачу якої офіційно підтвердив Сенат США. Це не лише "Джавеліни", "Стінгери" та дрони-камікадзе, які наводять страху на російських солдат. Це ще 200 гусеничних БМП "М-113", це 100 бронемашин, це великі ударні дрони "MQ-9 Reaper", які більш ефективні за "Байрактари", радари, контрбатарейні комплекси та інше.

Продовжуються бойові дії, в основному на сході. На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації та артилерії, продовжує ведення наступу з метою захоплення міст Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Слов’янськ. Але на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено чотири танки, шість бронетранспортерів, чотири бойових машини піхоти, одну гармату. Обережний контрнаступ українських військ на північ від Слов'янську стає загрозою для оточення ворожого угруповання під містом Ізюм. На південному напрямку у Херсонській області ще один контрнаступ звільнив від російської окупації декілька населених пунктів.

Ворог продовжує нести великі втрати в особовому складі, які вже досягли лише за офіційними даними 20 тисяч осіб, а про їх втрати в техніці ми поговоримо пізніше.

Україна перемагає ворога на полі бою, але це ще далеко не остаточна перемога у війні з росією. Втім, стратегічного перелому вже досягнуто - росія не змогла швидко досягнути своєї мети по захопленню та знищенню України, загрузла у боях, зазнала оперативно-тактичних поразок і дуже значних втрат на суші, в повітрі та на морі, навколо України об'єднався весь світ - і зараз ми всі разом день за днем наближаємо остаточну перемогу України.

comments powered by HyperComments