У США ухвалили допомогу союзникам: посилення України і дуже поганий день для путіна

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 21 апреля 2024, 11:13
Напередодні Палата Представників Конгресу США ухвалила серію законів про допомогу союзникам - Україні, Ізраїлю та Тайваню. Це дуже добра новина для нас та початок дуже поганих днів для путіна.
Після більш ніж півроку зволікань та затягування через передвиборчу боротьбу та спроби росіян вплинути на політику США нижня палата Конгресу прийняла закон про військово-фінансову допомогу Україні. Скоріше за все, на спікера Палати Представників Джонсона таки вплинули сукупність даних про погіршення ситуації в Україні через зволікання та єдність переважної більшості конгресменів щодо допомоги нашій державі для захисту від російської агресії.

За фінансування допомоги Україні проголосували 311 конгресменів. Це менше, ніж за закони про допомогу Ізраїлю чи Тайваню, але результат є.

Не знаю, як це виглядало на трансляції, але під час голосування українського пакету десь через хвилини дві від початку весь зал заповнився конгресменами які тримали жовто-блакитні прапори і почали дуже гучно скандувати “Ukraine”.

Головуючий намагався зробити пару раз зауваження, що згідно правил Палати заборонено в залі доставати прапори інших держав окрім США…але не виглядало так, що це когось сильно зупиняло.

Що містить пакет допомоги Україні від США. Загальна сума - $60,84 млрд. З них:
  • 23,2 млрд - на поповнення американських озброєнь, запасів та об'єктів.
  • $11,3 млрд на поточні військові операції США в регіоні.
  • $13,8 млрд на закупівлю новітніх систем озброєнь, оборонних товарів та оборонних послуг.
  • $7,9 млрд як пряма фінансова допомога у кредит з можливістю анулювати 50% боргу після 15 листопада 2024 року з урахуванням перегляду.
  • $26 млн на продовження нагляду та підзвітності за допомогою та обладнанням, яке надається Україні. 
Відразу після голосування американський президент Байден закликав Сенат схвалити закон від Палати представників якнайшвидше.

"Сенат США має схвалити законопроект про допомогу Україні в найкоротші терміни, щоб Вашингтон якнайшвидше направив зброю Україні" - сказав він.

Сенат розгляне законопроєкт Палати у вівторок, про що заявив лідер більшості у Сенаті Чак Шумер.

У даному випадку про зволікання не йдеться. Це процедурний процес, який важко пришвидшити.
Після змін сенатського законопроєкту у Палаті їх тепер треба знову юридично правильно оформити.

А Чак Шумер тягнути із розглядом не буде. Усі ж пам'ятають, що його предки були з Чорткова на Тернопільщині?

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, як Україна розподілятиме допомогу від США

  • 49,9 млрд – оборонні видатки
  • 7,8 млрд – потенційна бюджетна підтримка
  • 1,57 млрд - економічна допомога
  • 400 млн – кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування

"Очікуємо на успішне затвердження законопроєкту в Сенаті вже впродовж найближчих днів. Його реалізація означатиме більше зброї для України, зокрема далекобійної та систем ППО. Посилення макрофінансової стійкості, в тому числі у фінансуванні найпріоритетніших бюджетних видатків. Продовження швидкого відновлення, насамперед критичної інфраструктури", - зазначив прем'єр.  

Зброя буде в Україні за тиждень: пакет допомоги для України готовий до відправлення, як тільки законопроект пройде через Конгрес, повідомляє The Washington Post

Пентагон може доставити деякі види зброї українським підрозділам менше ніж за тиждень. Міністерство оборони почало збирати пакет допомоги заздалегідь, щоб прискорити процес. 

Розмір пакета поки не відомий, але він, майже напевно, містить вкрай необхідні боєприпаси для систем, на які найбільше покладаються українські військові. 

Також можливо, що Пентагон надасть Україні новий транш обладнання та боєприпасів для протиповітряної оборони.

comments powered by HyperComments