По Ізраїлю та Україні терористи завдали повітряні удари

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 14 апреля 2024, 13:31
У ніч на 14 квітня були завдані повітряні удари як по Україні, так і по Ізраїлю, які здійснили з росії та Ірану.

Почнемо з того, що роблять росіяни. Після комбінованого ракетно-дронового удару 11 квітня наступного дня вони змогли лише завдати обмеженого удару дронами-камікадзе іранського типу "шахед". Потім 13 квітня повітряного удару взагалі не було.

А у ніч на 14 квітня 2024 року російські окупанти атакували 10-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із Курської області – рф., а також чотирма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 з окупованої Донеччини. Усі «шахеди» збито над Харкіською областю. В Одесі вже два дні при цьому не було навіть повітряних тривог.

І тут є дві добрі новини для України. Перша - Німеччина надає Україні негайно ще одну батарею зенітно-ракетного комплексу Patriot, таким чином таких батарей в Україні буде 4. Четверта може прикрити район Одеси та Миколаєва, або посилити протидію російській авіації над фронтом. Друга - напередодні було уражено успішним ракетним ударом командний пункт російського армійського угруповання "Центр" у окупованому Луганську - туди влучили три ракети. Самі росіяни вже почали бідкатися, що проти них застосували німецькі ракети Taurus.

Одночасно зовсім поплутав береги Іран та вперше завдав удару по Ізраїлю не силами своїх підконтрольних "проксі" типу "Хезболли", "ХАМАСу", йєменських хуситів та іншої нечисті, а безпосередньо. Про запуск приблизно 300 засобів ураження стало відомо ще напередодні увечері.

Іранська атака на Ізраїль, головні моменти:

- За даними New York Times, Іран запустив 185 безпілотників, 36 крилатих ракет і 110 ракет класу "земля-земля". Згідно з цими даними, більшу частину запусків було здійснено з Ірану, менша частина об'єктів йшла з Іраку та Ємену.

- NBC стверджує, що чиновники США побоюються, що Ізраїль поспіхом відповість на іранський напад, не беручи до уваги можливих наслідків. Стверджується, що Байден приватно висловив занепокоєння тим, що Нетаньягу намагається втягнути США в ширший конфлікт. А CNN стверджує, що Байден повідомив главі Ізраїлю, що його країна не братиме участі в операціях проти Ірану.

- Радбез ООН проведе екстрене засідання в неділю на прохання Ізраїлю

- Президент США Джо Байден заявив, що американські військові допомогли Ізраїлю перехопити майже всі ракети та безпілотники. Він також повідомив, що в неділю обговорить із лідерами країн G7 формулювання єдиної дипломатичної відповіді на напад Ірану.

- Армія оборони Ізраїлю повідомила, Іран атакував понад 300 повітряними цілями, 99% із них збито. 

Причому сили США на Близькому Сході активно допомагали ізраїльтянам, перехопивши понад 70 ударних безпілотників і щонайменше три балістичні ракети, запущені Іраном. Також іранські дрони збивалися і авіацією Великобританії, і системою ППО Йорданії.

І тому виникає питання - якщо США, Великобританія та країни НАТО вважають допустимим збивати те, що одні терористи запускають по Ізраїлю, то чому вони ж не можуть збивати те, що вже інші терористи запускають по Україні?

Загалом нічна іранська атака на Ізраїль за тактикою була схожа на російські комбіновані удари по Україні - коли велика кількість дронів примушує "розкрити" характер роботи системи ППО, і в цей час чи трохи згодом йде удар крилатими та балістичними ракетами.

Далі цікаво, якою буде відповідь Ірану - але це вже буде тема окремого матеріалу.
 

comments powered by HyperComments