Нові російські інформаційні вкиди: організація мітингів в Одесі та панічна псевдоаналітика про Харків та Авдіївку

Олександр Вельможко  |  Вторник, 9 апреля 2024, 13:24
Ми вирішили трохи дослідити, звідки йде організація акцій протесту проти тендерів та закупівель, що вже кілька місяців проходять в Одесі під міською та обласною радою. А також побачили той же самий інформаційний слід у розганянні паніки про те, що Харків чекає доля Авдіївки.
Нові російські інформаційні вкиди: організація мітингів в Одесі та панічна псевдоаналітика про Харків та Авдіївку

Акції, спрямовані проти непотрібних у військових час тендерів та закупівель проводяться в Одесі ще з кінця літа 2023 року. І, певною мірою, вони привернули увагу громадськості на цю проблему. В результаті влада як на центральному, та і на рівні обласної військової адміністрації теж звернула на це увагу - і скасувала цілу низку дійсно непотрібних закупівель. Натомість у системі Prozorro почали з'являтися зовсім інші закупівлі - на дрони, тепловізори, автомобілі та інше спорядження, яке місцева влада передає тим чи іншим підрозділам, яким вона має право все це передавати. Тобто, місцева влада стала активніше працювати для фронту і це добре.

Але акції протесту не припинилися. Навпаки, вони продовжуються. І ще на початку березня, і зараз, на початку квітня, я звернув увагу на те, що у Фейсбуці досить нав'язливо лізе реклама, яка закликає приєднуватися до цих акцій протесту. Стилістика закликів - незграбна, неприродна для української мови. У закликах намагаються провести меседж, що, начебто, українські військові взагалі нічого не мають - і тому на фронті повна катастрофа. І саме тому, вважають організатори оцієї реклами і, відповідно, акцій протесту - треба валити місцеву владу. 

Далі дивимося - що ж за акаунти розповсюджують цю рекламу?

Всі вони без виключення - порожні і зареєєстровані не в Україні. Це або порожні особисті акаунти, або порожні сторінки інтернет-магазинів, які ничим не торгують. Натомість вони всі справляють таке враження, що це "двоє із ларца", тобто однакові боти з однієї ботоферми.

Також я помітив ще одну інформаційну хвилю у Фейсбук. Там активно рекламують псевдоаналітику про те, що Авдіївку Україна обороняла, начебто, ціною шалених втрат за умови відсутності артилерії - і тому така ж доля зараз, начебто, очікує ще й Харків. Ця реклама також однотипна і розганяється з порожніх сторінок, які створені у лютому 2024 р. для бьюті-послуг, музичних гуртів і так далі, а на обкладинках для привертання уваги розміщені фото дівчат. Всі вони не мають лайків, друзів тощо - тобто, це типові боти, створені і задіяні для однієї конкретної задачі. Тим паче. що пошук за назвою однієї з таких сторінок показує наявність ще з десятка точно таких же "клонів".

Чисто заради інтересу я спробував авторизуватися та скинути пароль одного з таких акаунтів. І що? Стандартна процедура авторизації через такі акаунти не дає можливості дійти навіть до стадії підтвердження чи скидання паролю через код на електронну пошту чи телефон, оскільки акаунти жорстко прив'язані до конкретного пристрою, з якого їх реєстрували. 

Але ми пішли трохи далі та знайшли один спільний базовий акаунт для всіх цих ботів. І далі система двофакторної аутентифікації нарешті видала мені можливість відправити код підтвердження на пошту на російському "яндексі" та на мейл.ру.  Далі все зрозуміло.

Висновок - протести в Одесі зараз, як мінімум два місяці, організують та рекламують росіяни. А поряд з цим вони ж розганяють паніку про ситуацію на фронті та нагнітають чутки про щось дуже погане у Харкові. Та це - всього лиш боти.

comments powered by HyperComments