Всю ніч росіяни атакували Україну ракетами і дронами

П'ятниця, 14 червня 2024, 09:29
Всю ніч на 14 червня продовжувалися повітряні атаки росіян на Україну з задіянням стратегічних бомбардувальників, дронів та балістичних ракет.
Всю ніч росіяни атакували Україну ракетами і дронами

Минулої ночі росіяни майже безперервно здійснювали свій комбінований повітряний удар, застосувавши ракети різних типів та ударні БпЛА типу «Shahed».

Усього ворог застосував 31 засіб повітряного нападу – 14 ракет повітряного, наземного базування й 17 ударних БпЛА, а саме:
- 10 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. – рф.);
- 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (пуски із Криму та Краснодарського краю – рф.);
- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (із повітряного простору Тамбовської обл. – рф.);
- 17 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків – Єйськ – рф).

Всі подробиці дивіться у нашому відеосюжеті.

За загальним курсом крилатих і аеробалістичних ракет та дронів ми можемо сказати, куди саме росіяни намагалися завдати свій удар. Вони знову і знову атакують Хмельницьку область, містечко Старокостянтинів, де ще з радянських часів розташована авіабаза. А судячи з інтенсивності повітряних ударів у цьому напрямку - там створена справжня фортеця у системі ППО. Адже всі спрямовані на Старокостянтинів дрони і крилаті ракети збивають. 

В Одеській області через російську загрозу за ніч чотири рази оголошували повітряну тривогу.

Перша з них була оголошена о 0:35 і продовжувалася до 1:09 ночі через зліт чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-22. Ці літаки вийшли на пускові рубежі запуску ракет Х-22 над Чорним морем неподалік від Севастополя - але не випустили ракети, розвернулися і полетіли назад. Зауважимо, що це був перший виліт Ту-22 з середини квітня після того, як один з них був збитий зенітною ракетою великого радіусу дії як раз на цих пускових рубежах. Потім ще один Ту-22 був уражений атакою українських дронів на аеродромі Моздок.

Друга повітряна тривога була з 2:08 по 2:31 ночі - через загрозу атаки балістичними ракетами з південного напрямку. В цей момент росіяни вдарили балістикою по району міста Дніпро.

Третя тривога була була з 3:08 по 4:45 по всій Україні - під час пусків крилатих ракет Х-101 з стратегічних бомбардувальників. Тут зауважимо, що останнім часом росіяни беруть на літаки Ту-95 всього по дві, а іноді і по одній ракеті - або для ефекту масовості через дефіцит ракет, або через поганий технічний стан бомбардувальників, які не можуть взяти повне навантаження.

Четверта тривога була з 6:03 по 6:48 - в цей час з винищувачів МіГ-31К запускали ракету "Кинджал".

Весь цей час продовжувалася атака дронів. "Шахеди" зараз змінили тактику - вони летять значну частину свого маршруту на висоті більше кілометра, що робить неефективною роботу мобільних вогневих груп, озброєних кулеметами. Тобто, знижується ефективність роботи "антишахедної" ППО під час знищення дронів на підльоті в Миколаївській, Херсонській та інших південних областях.

В результаті протиповітряного бою у Хмельницькій, Харківській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській та Кіровоградській областях збито 24 повітряні цілі:
- 7 крилатих ракет Х-101/Х-555;
- 17 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136».

В цілому з 31 повітряної цілі збито 24 з загальною ефективністю ППО 77%. Проти "шахедів" ефективність ППО склала 100%, проти крилатих ракет 70%, балістичні і аеробалістичні ракети не збивали.

comments powered by HyperComments