Німеччина передала Україні ще один зенітний комплекс IRIS-T

Субота, 25 травня 2024, 15:44
Україна отримала від Німеччини четвертий за рахунком зенітно-ракетний комплекс IRIS-T.
Німеччина передала Україні ще один зенітний комплекс IRIS-T

Німеччина передала Україні четверту систему ППО IRIS-T, повідомляє німецьке видання Spiegel. За інформацією видання, комплекс прибув в Україну 24 травня. 

Зараз в Україні налічується чотири системи Iris-T середньої дальності та одна - малої дальності.

Загалом Берлін пообіцяв надати Україні дев’ять систем ППО IRIS-T SLM та одинадцять систем ППО IRIS-T SLS.

Міністр оборони України Рустем Умєров підтвердив отримання комплексу протиповітряної оборони IRIS-T від Німеччини. «Німеччина доставила в Україну черговий комплекс ППО IRIS-T, який прибув сьогодні. Сучасні системи протиповітряної оборони мають вирішальне значення для порятунку життів українців від російського терору. Висловлюємо глибоку вдячність нашим німецьким партнерам за непохитну підтримку!» — зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на передачу системи IRIS-T SLM від Німеччини. «У квітні Олаф Шольц повідомив мені про рішення надати Україні третю систему протиповітряної оборони Patriot із Німеччини. Тоді ж він оголосив, що в травні Україна отримає четверту систему IRIS-T SLM. Сьогодні Німеччина підтвердила постачання цієї системи в Україну, вкотре продемонструвавши, що дотримується свого слова як надійний союзник. Німеччина очолює зусилля з посилення протиповітряної оборони України, рятуючи життя українців і забезпечуючи збереження миру у Європі».

Вироблена компанією Diehl Defence, IRIS-T — це ракетна система наземного базування середньої дальності з самонаведенням із радіусом дії 40 кілометрів і максимальною висотою польоту 20 кілометрів.

Ракета базується на раніше розробленій і широко розгорнутій керованій ракеті класу «повітря-повітря» IRIS-T. Компанія-виробник стверджує, що «вибіркова адаптація», в тому числі обтічна носова частина, надає йому покращену дальність і висоту. Керування вектором тяги «забезпечує максимальне поперечне прискорення безпосередньо після запуску, що також дозволяє вражати цілі на дуже короткій відстані».

Встановлена на автомобільному шассі система має багатофункціональний радар, здатність супроводжувати відразу кілька цілей і призначена для ураження стратегічних бомбардувальників, винищувачів, ударних вертольотів, протирадіаційних ракет, крилатих ракет, керованих бомб, безпілотників і великокаліберних ракети. Ракета наводиться на ціль через канал передачі даних. Опинившись у безпосередній близькості, інфрачервоний привід із зображенням захоплює ціль для кінцевої фази бою. Оскільки сама ракета не має активного радіолокаційного самонаведення, вона не може бути заглушена або збита з пантелику і не буде прямо попереджати про наближення за допомогою радіолокаційних випромінювань. Хоча радар керування вогнем потенційно може бути виявлений, або ракета може бути спрямована в загальну зону цілі за допомогою стороннього датчика.

IRIS-T SLM можна інтегрувати з різними системами наведення, включаючи обладнання Ground Master від Thales і Giraffe Radar від Saab.

Вся система IRIS-T SLM була вперше успішно випробувана в 2014 році в присутності міжнародних представників.

comments powered by HyperComments