Українські дрони масово атакували російських окупантів

Олександр Вельможко  |  П'ятниця, 17 травня 2024, 12:32
Вночі та вранці 17 травня відбулася масована атака українських дронів по росії з дуже великими досягнутими результатами.

Останніми днями ми бачили дуже результативні українські удари по об'єктам російської ППО та авіабазам у Криму. 

Спочатку у ніч на 13 травня ракетним ударом була уражена станція радіолокаційного спостереження на горі Ай-Петрі в Криму. Вона могла забезпечувати радіолокаційний контроль над всім Чорним морем та над повітряним простором не лише Криму, а й південних областей України. Цей удар було здійснено авіаційними ракетами Storm Shadow. Станція повністю вийшла з ладу, було ліквідовано командира військової частини окупантів - 3 радіотехнічного полку так званих повітряно-космічних сил росії Кулакова.

Потім 15 та 16 травня було двічі ракетними ударами, скоріше за все, з застосуванням ракет ATACMS, атаковано аеродром Бельбек під Севастополем. Під час першого удару 15 травня там було багато вибухів, згоріли склади боєкомплекту і багато іншого. На цьому складі зберігалася більшість ракет для літаків Су-27, Су-30 і МіГ-31, які здійснюють удари по півдню України. Також зафіксовано значні пошкодження інфраструктури аеродрому внаслідок вторинної детонації. А другий удар знищив два винищувачі МіГ-31, можливо навіть з тих, що модернізовані під носії "Кинджалів", а також по одному Су-27 та МіГ-29. Ліквідовано склад авіаційного палива. А також уражено разом з радарами зенітно-ракетний комплекс С-400. Знову виявилося, що найпотужніший на росії, заявлений як "аналоговнєтний" та "ультимативний" зенітно-ракетний комплекс просто не в змозі збивати ракети.

Сьогодні українські безпілотники у великій кількості атакували головний порт чорноморського флоту рф у новоросійську (рф). Під атакою опинилися і мазутний термінал та об'єкт "транснєфті". Повідомляється про те, що місто знеструмлене, а місцеві нарахували до 40 вибухів чи навіть більше. Також не працює громадський транспорт у новоросійську. Також атаковано і туапсинський НПЗ - це дуже добре видно, як безпілотник летить без жодного спротиву ППО та влучає туди, куди треба.

Під атакою був і окупований Севастополь — у місті частково пропало світло. 

Також були атаковані Бєлгородська і Курська області рф. 

Загалом російські пропагандисти повідомляють про збиття понад сотні дронів, але ми бачимо, як саме працює російська ППО. Дуже часто у ролі засобів ППО, якими збивають дрони виступають нафропереробні заводи, підстанції, аеродроми та інші важливі військові об'єкти. Також ми бачимо. що удари по російським комплексам ППО та авіабазам в Криму фактично розчистили шлях українським дронам до Новоросійська. Під ударом знову опинилася нафтова інфраструктура - портові термінали, через які росія відправляє морем на експорт до 40% всієї своєї експортної нафти. Після того, як було уражено та виведено з ладу майже всі їх нафтопереробні заводи у європейській частині росії, через брак потужностей для переробки, росіяни вимушені збільшувати експорт сирої нафти - бо її треба або переробляти, або вивозити, або зберігати. Зберігати ніде, НПЗ горять, тепер і перевалочні термінали виводяться з ладу - і це суттєво впливає на росію.

Крім того, останній удар продемонстрував, що масовий удар дронами може бути не лише по незахищеній нафтовій інфраструктурі, а ще й по російському флоту. Але тут завдавати удари дронами буде складніше - хоча б тому, що російські кораблі мають хоча б якусь власну ППО у вигляді зенітних гармат та зенітно-ракетних комплексів, і тому навіть при масованому ударі результати можуть бути значно меншими, а значну частину дронів можуть збити.

comments powered by HyperComments