Україна отримає 200 високоточних британських ракет

Пятница, 23 февраля 2024, 11:11
Мова йде про передачу нової партії високоточних ракет Brimstone у останній модифікації від Великобританії.
Україна отримає 200 високоточних британських ракет

Великобританія продовжує посилювати Збройні Сили України високоточним озброєнням та відправляє ще 200 високоточних ракет Brimstone. Про це повідомив міністр оборони Великобританії Грант Шеппс під час виступі у парламенті.

Він також зазначив, що ці ракети вже мали величезне значення на полі бою, зокрема зірвавши намір росіян форсувати неназвану водну перешкоду. Можливо мова йде про відому спробу ворога здійснити переправу через Сіверський Донець поблизу селища Білогорівка Луганської області, яка для оф завершилась повним розгромом у травні 2022 року. Принаймні саме у той час з’явилась перша підтверджена інформація щодо використання ЗСУ цих британських ракет. Але жодної інформації про використання Brimstone саме у цьому епізоді немає.

Україна отримає останню версію цих ракет – Brimstone 2 Dual Mode, яка має більшу дальність польоту, у випадку пуску з вертольота понад 20 км проти 12 у старі версії, а при пуску з літака – 60 км проти 40 км відповідно.

Також Brimstone 2 Dual Mode має комбіновану систему наведення, яка складається з класичного напівактивного лазерного наведення та активної радіолокаційної головки самонаведення, яка здатна самостійно виявляти цілі на фоні землі. У поєднанні з алгоритмом, коли ракети, що випущені в одному залпі обмінюються між собою інформацією щодо цілей та розподіляють їх між собою, це дозволяє випускати ракети за принципом “вистрілів та забув”.

Зазначимо, що для запуску Brimstone може використовуватись, як імпровізована пускова, так й спеціалізована машина під назвою Wolfram на базі вантажного Supacat. Окрім того, вже декілька років існують концепти невеликих дронів-мультикоптерів, які використовують Brimstone, що стало можливим завдяки малим габаритам ракети (вага близько 50 кг, довжина – 1,8 м, діаметр – 188 мм). 

І хоча кількість у 200 одиниць може здатися не дуже значно, але мова йде про дійсно ефективні ракети, які призначені для знищення бронетехніки противника й можуть запускати з наземної пускової установки. Й таким чином мова йде про приблизно дві сотні знищених одиниць російської бронетехніки.

comments powered by HyperComments