Швейцарія зняла перепони на постачання своїх танків до Німеччини

Понедельник, 27 ноября 2023, 13:55
Уряд Швейцарії відмовився від жорсткого нейтралітету щодо передачі своїх вживаних танків до Німеччини.
Швейцарія зняла перепони на постачання своїх танків до Німеччини

Після кількох місяців перемовин Швейцарія все ж погодила продаж німецькому концерну Rheinmetall 25 танків Leopard 2A4 з арсеналу швейцарської армії. І хоча ця техніка стояла непотрібною на складах – уряд не бажав розлучатись з танками через жорстку позицію нейтралітету.

В листопаді швейцарський уряд прийняв рішення про передачу техніки. Для цього було потрібно рішення Федеральної ради країни та Національної ради. Нагадаємо, що перший запит Німеччини до Швейцарії був ще в лютому 2023 року. Але рішення було прийнято через пів року.

Однак, Швейцарія згодилась продати цю техніку з однією умовою, що танки залишаться у Німеччині, або у країнах НАТО чи Євросоюзу. Але в жодному разі не передані Україні, однак це може бути вирішено одним рішенням ЄС про прийняття нас до Європейського союзу.

Німеччина може вирішити це питання таким чином: танки будуть передані другій країні, котра передасть свої танки ЗСУ. Або концерн Rheinmetall передасть Україні інші наявні у нього танки, отримавши "в обмін" аналогічні танки зі Швейцарії.

Загалом, невідомо який технічний стан цих танків. Вони можуть бути цілком боєздатні і потребувати лише невеликого ремонту та модернізації, чи навпаки, зможуть згодитися лише як джерело запчастин.

comments powered by HyperComments