Перші винищувачі F-16 для України вже прибули на авіабази Румунії

Среда, 8 ноября 2023, 11:49
На одній з румунських авіабаз організовано навчальний центр для підготовки українських пілотів до роботи на винищувачах F-16. Перші 5 з цих літаків, надані Нідерландами, вже прибули на цю авіабазу.
Перші винищувачі F-16 для України вже прибули на авіабази Румунії

Президент України Володимир Зеленський повідомив про прибуття п'яти голландських винищувачів F-16 у навчальний центр на авіабазі Фетешті (Fetești) в Румунії.

"Я вдячний Нідерландам і премʼєр-міністру Марку Рютте за лідерство в підтримці України. Сьогодні маємо важливий новий крок: п’ять голландських F-16 уже прибули до навчального центру в Румунії. Ми продовжуємо працювати разом, щоб якомога швидше прийняти F-16 в українському небі", - написав Зеленський у Х (Twitter).

Раніше повідомлялося, що п'ять голландських винищувачів F-16 буде направлено у вівторок, 7 листопада, до Румунії, де на авіабазі Фетешті незабаром відкриється навчальний центр для підготовки українських і румунських пілотів.

Королівські ВПС Нідерландів розмістять F-16 на авіабазі «Лет. Авіатор Георге Мочорніца» в Румунії - це як раз та сама авіабаза у Фетешті.

Наприкінці серпня міністр оборони Румунії Ангел Тілвар підписав меморандум про наміри між Міністерством національної оборони Румунії, Міністерством оборони Нідерландів і виробником літаків Lockheed Martin щодо створення навчального центру F-16 у Румунії.

"Через цей центр Румунія бере на себе зобов’язання забезпечити високоякісне навчальне середовище з доступом до найсучасніших технічних ресурсів і ноу-хау не лише для румунських пілотів, але й для пілотів із країн-союзників і партнерів, включаючи Україну". – сказав Тилвар.

Навчання нових пілотів для F-16 займає приблизно вісім місяців/ Але більш досвідчені пілоти, який вже мають досвід роботи на військових літаках, тим більше - реальний бойовий досвід, можуть освоїти F-16 за п’ять місяців або менше. Навчання вже йдуть на датській військовій авіабазі в Скрідструпі та в США на авіабазі Лакленд у Техасі та на базі національної гвардії Морріс в Арізоні.

comments powered by HyperComments