Україна у перспективі може придбати до 100 бойвих літаків, в тому числі навіть F-35

Среда, 27 сентября 2023, 14:05
За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, ще до початку російського вторгнення розглядалися плани придбання до 100 бойових літаків покоління 4 або 4+, зараз мова йде або про шведські винищувачі, або, у віддаленій перспективі, про американські F-35.
Україна у перспективі може придбати до 100 бойвих літаків, в тому числі навіть F-35

Україна планувала ще до початку російського повномасштабного вторгнення придбати 100 багатоцільових літаків одного типу. Розглядалися військові літаки покоління 4+, такі як Eurofighter Typhoon, F-16, Rafale, Gripen, а також F-15 у модернізованих версіях C/D - ймовірніше за все, у вживаному вигляді..

Тепер, під час війни із російськими окупантами, Україна, якщо вірити словам Ігната, планує купити літаки двох типів. Йдеться про американські винищувачі F-35, точніше про версію F-35A, а також про шведські JAS-39 Gripen. Про які саме літаки Gripen йдеться – не відомо. Очевидно, це легша версія Gripen C/D, а не версія E/F, аналогічна F-16C . Чому ми так думаємо? Бо Швеція тренує українських пілотів на Gripen C/D.

F-35 міг би впоратися у повітряному бою із російськими літаками Су-35. Ігнат вважає Су-35 найнебезпечнішим літаком російських окупантів. Не секрет, що F-35 може успішно протистояти таким літакам, як Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale і навіть новішим F-16 і Gripen.

Але якщо навіть США погодяться передати Україні винищувачі F-35, це може статися лише у віддаленому майбутньому, після війни. Справа в тому, що з передачею цих літаків може бути кілька проблем.

Одна з них полягає в тому, що російські окупанти можуть захопити цей новітній американський винищувач або його фрагменти, якщо їм вдасться його збити. В результаті російські окупанти та Китай можуть отримати технології, які допоможуть їм у створенні власних військових літаків п'ятого покоління. Також росіяни в цьому випадку можуть знайти протидію винищувачам F-35. Щоб цього не сталося передчасно США відмовилися продати F-35 Туреччини. Туреччину виключили із програми Joint Strike Fighter, оскільки вона купила у РФ ЗРК С-400. 

Другий момент полягає в тому, що Україна протягом 2024-2025 рр. отримає досить велику кількість винищувачів F-16 у якості військової допомоги, які будуть мати не менше як 10 років ресурсу зі збереженням високої бойової ефективності. Мова йде про не менш як 60 таких літаків - і тому нові закупівлі, ймовірніше за все, будуть вже після війни і вже для поступової заміни тих літаків радянського стандарту, які залишаться та вже, власне, F-16 на більш сучасні F-35.

У довгостроковій перспективі не виключено, що на озброєнні ЗСУ з'являться винищувачі F-35. Особливо якщо наша країна приєднається до західних структур, наприклад, до НАТО.

F-35 - це новий американський винищувач-бомбардувальник 5-го покоління. Він оснащується різноманітними крилатими ракетами (класу повітря-повітря, повітря-земля), керованими бомбами, протитанковими ракетами тощо.

comments powered by HyperComments