США теж обіцяють передати Україні F-16

Понедельник, 28 августа 2023, 13:03
Військове командування США у завуальованій формі обіцяє долучитися до передачі Україні винищувачів F-16 після того, як це зроблять європейські країни.
США теж обіцяють передати Україні F-16

Вже найближчим часов ЗСУ зможуть отримати F-16. Про це в інтерв’ю йорданському телеканалу Al-Mamlaka розповів голова Об’єднаного комітету керівників штабів США Марк Міллі.

Він нагадав, що існує програма навчання і справа рухається вперед, За його словами, українці отримують винищувачі “у не настільки віддаленому майбутньому”.

Міллі також висловився про контрнаступ ЗСУ. Він зазначив, що захисникам України протистоять укріплені позиції росіян. Він наголосив, що у ЗСУ ще багато бойової сили, а говорити про невдачу контрнаступу чи успіх – ще зарано.

Першим заяву про надання винищувачів зробив уряд Нідерландів. На озброєнні країни перебуває сорок два літаки F-16. Майже всі вони будуть передані Україні, окрім 5-6 літаків, які залишаться для продовження навчання українських пілотів. 20 серпня аналогічну заяву зробили в Міноборони Данії, яка передасть 19 літаків. Згодом до процесу долучилася і Норвегія, яка має не менше 55 літаків, та передасть всі технічно справні винищувачі.

Перші 6 літаків надійдуть з Данії до кінця цього року.

За словам міністра оборони України Олексія Резнікова в інтерв'ю німецькому виданню Bild, винищувачі F-16 може почати використовувати Україна вже навесні 2024 року. Треба враховувати час на навчання та підготовку інфраструктури. "Я сказав би, що це (поява F-16 на фронті, - ред.) може відбутися навесні наступного року, тому що ми почали курси підготовки наших пілотів, інженерів і техніків", - сказав він.

За словами міністра, для використання літаків в Україні необхідно підготувати інфраструктуру. "Це має зайняти як мінімум шість місяців, а може, і трохи більше", - додав Резніков.

Як зауважив голова Міноборони України, поява винищувачів на фронті може "змінити правила гри" у війні. "Ми повинні покласти край домінуванню росії в небі, за межами поля бою. Літаки F-16 стануть частиною протиповітряної оборони. Ми можемо посилити наші можливості в небі для захисту повітряного простору, тобто наших міст. Для нас це було б великим проривом. Дуже великим", - зазначив він.

comments powered by HyperComments