США можуть долучитися до навчання українських пілотів на F-16 та надати для них далекобійні ракети

Вторник, 22 августа 2023, 12:57
Уряд США заявив про готовність долучитися до навчання українських пілотів на винищувачах F-16 у випадку, якщо європейські партнери не встигнуть. Також Україна звернулася до США з поки що неофіційним запитом щодо надання далекобійних ракет до цих літаків.
США можуть долучитися до навчання українських пілотів на F-16 та надати для них далекобійні ракети

Повітряні сили США можуть допомогти із навчанням українських пілотів на винищувачах F-16, якщо європейські партнери не встигатимуть за графіком, або буде необхідно навчити додаткову кількість льотчиків ЗСУ.

“Ми відкриті до навчання пілотів. Якщо Данія й Нідерланди, які очолюють підготовку, не матимуть можливості навчати стільки пілотів, скільки захоче відправити Україна, тоді ми допоможемо з тренуванням у США”, – заявила заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Представниця Пентагону звернула увагу, що українським пілотам потрібно буде пройти серйозну підготовку з вивчення профільної англійської мови, щоб бути готовими до керування F-16. Це займе певний час.

70 українських пілотів, техніків та інженерів розпочали навчання на винищувачах F-16 у Данії. Підготовка триватиме щонайменше півроку. Вже погоджено, що Повітряні сили України отримають від Нідерландів та Данії 61 літак F-16. Спочатку Нідерланди оголосили про намір надати Україні 42 винищувачі. Згодом з’явилася інформація про 19 літаків від Данії. Шість із них прилетять до України ближче до кінця нинішнього року, вісім – протягом наступного, решта – у 2025-му.

Також Україна на поки що неофіційному рівні запросила США про можливість надання високоточних авіаційних ракет. Мова йде про ракети JASSM, які призначені для ураження наземних цілей у глибокому тилу ворога. Ракета є вкрай точною і малопомітною, особливо для російських радарів — її створювали спеціально їх обходу. Діапазон дії — понад 370 км, тобто пуск відбувається поза зоною роботи ворожих систем протиповітряної оборони. 

comments powered by HyperComments