Флот росії "закрили" у Севастополі ракетами та катерами-дронами (ВІДЕО)

Пятница, 14 октября 2022, 13:51
Ще з вересня російський флот у Севастополі "закритий" українськими катерами-дронами, кожен вихід росіян в море перетворюється на складну операцію. У морі ж росіянам загрожують українські протикорабельні ракети "Нептун" і "Гарпун".
Флот росії "закрили" у Севастополі ракетами та катерами-дронами (ВІДЕО)

У Чорному морі 14 жовтня росіяни збільшили кількість кораблів та катерів у складі оперативного з'єднання чорноморського флоту до 15 одиниць, серед яких 3 ракетних з загальним залпом до 20 ракет "Калібр". Тобто, після отих обстрілів 10-11 жовтня росіяни знову вивели в море один з підводних човнів з Новоросійську.

Вчора росіяни завдали ракетного удару "Калібрами" з моря, випустивши 8 ракет - як раз повний залп одного з надводних кораблів. Загалом 5 ракет з цього було збито, в тому числі 1 над Одеською областю, ще 4 - у сфері відповідальності повітряного командування "Захід".

На супутникових знімках Севастополя за 13 жовтня видно, що на відміну від початку тижня, більшість великих активних кораблів чорноморського флоту - це фрегати типу 11356, ракетні корвети типу 21631 та патрульні корвети типу 22160 стоять біля причалів у бухті Голландія.

Військово-морську базу Новоросійська видно на космічних знімках за 12 жовтня. Там загалом без змін - стоять на приколі десантні кораблі та новий патрульний корвет.

Західні військово-морські аналітики відзначають дві причини зменшення активності російського флоту, особливо протягом вересня та початку жовтня.

По-перше, це наявність у України протикорабельних ракет "Нептун" і "Гарпун", які не дають росіянам можливості діяти у північно-західній частині Чорного моря та у певній перспективі, після звільнення Херсону, дадуть змогу завдавати ракетних ударів по російському флоту безспосередньо у Севастополі - поки що трохи не вистачає дальності.

А по-друге, це наявність у ВМС України безпілотних ударних катерів, фактично морських дронів-камікадзе, зробила небезпечним для росіян навіть вихід на зовнішній рейд Севастополя. І зараз російський флот, після того як у середині вересня один з нових патрульних корветів притягнули у Севастополь на буксирі в той же час, коли було знайдено на берегу один з таких морських дронів, вимушений закрити вхід до Севастопольської бухти загородженнями. А вихід кораблів у море та повернення у базу перетворюється на складну операцію - бойові кораблі йдуть на великій швидкості під прикриттям патрульних та допоміжних катерів, які намагаються захистити головні сили від катерів-камікадзе.

Це приблизно схоже на те, як російський флот у 1904 році був заблокований японцями у Порт-Артурі, але на новому технічному рівні.

comments powered by HyperComments