Будівля поштамту в Одесі зберігається за "Укрпоштою", яка не в змозі її утримувати

Четвер, 17 жовтня 2024, 16:24
"Укрпошта" пояснила закриття будівлі одеського поштамту для обслуговування великою вартістю утримання пам'ятки архітектури.
Будівля поштамту в Одесі зберігається за "Укрпоштою", яка не в змозі її утримувати

Одеський головпоштамт на вулиці Садовій, 10 закрився для відвідувачів, а персонал переїхав до значно меншого приміщення на Садову, 2 - де розташоване нове поштове відділення.

Як повідомило “Суспільне” з посиланням на директора з розвитку мережі Одеського регіону АТ “Укрпошта” Артема Бондаренко, будівлю не збираються продавати, тому що це пам’ятник архітектури. Розглядаються різні варіанти, як найкраще далі використовувати будівлю. Там можуть навіть відкрити музей.

В будівлі поки що залишилася одеська дирекція "Укрпошти". А ось центральна зала та інші приміщення тепер порожні. Коли Головпоштамт працював та приймав відвідувачів, то персонал займав тільки половину приміщень. Зараз очікується зима і опалювати велику залу стало складно. Приймати людей у холодному приміщенні і тримати там робітників – невдала ідея.

"Опалювати взимку будівлю в більш ніж 8 000 кв. м, коли для обслуговування потрібно менше ніж 300 кв. м, недоцільно як з економічної, так і з технічної точки зору. Варто зазначити, що тільки утримання поштамту коштує понад сім мільйонів гривень щорічно, без урахування дорогої реконструкції будівлі. Такі витрати в період активних військових дій недоцільні", — повідомили в компанії.

Будівля поштамту зведена у 1893–1895 рр. за проектом архітекторів Володимира Харламова і Владислава Домбровського, підрядник — десятник А. Дорофєєв. Будівлю створено як єдиний комплекс поштового, телеграфного і телефонного зв'язку - що було вперше у тодішній російській імперії. Будівлі поштамту та поштово-телеграфних службовців було сильно пошкоджено під час Другої світової війни, особливо — при спробі німецьких окупантів підірвати його перед їх відступом з  Одеси у 1944 році. Реставрацію і відновлення поштамту виконали лише у 1956-1962 рр.

ИСТОЧНИК: Фото: www.old.odessa.ua
comments powered by HyperComments