Одеса зберігає високий кредитний рейтинг

П'ятниця, 14 червня 2024, 14:50
Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" підтвердило кредитний рейтинг Одеси на високому рівні uaАА-.
Одеса зберігає високий кредитний рейтинг

11 червня 2024 року рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг» за результатами 2023 року оновлений та підтверджений довгостроковий кредитний рейтинг Одеси на рівні uaАА-.

Рівень uaAА- характеризується дуже високою кредитоспроможністю.

Рейтинг було виведено з Контрольного списку, прогноз рейтингу змінено з «у розвитку» на «стабільний». Зміна прогнозу зумовлена ефективною політикою міської влади стосовно управління місцевими фінансами та місцевим боргом та суттєвим зменшенням рівня боргового навантаження бюджету громади в результаті дострокового погашення кредитів, залучених міською радою.

Фактори, що підтримують рівень кредитного рейтингу:

високий рівень бюджетної забезпеченості: співвідношення обсягу доходів загального фонду бюджету Одеської міської територіальної громади в розрахунку на одного мешканця до середнього показника по місцевих бюджетах у цілому (без урахування трансфертів) за результатами виконання бюджету в 2023 році становило 100,8%; 
зростання обсягів доходів бюджету громади (без урахування трансфертів) протягом 2014- 2023 рр. та високі показники ліквідності;
диверсифікація господарського комплексу міста за видами економічної діяльності, а також низький рівень концентрації надходжень до бюджету за основними платниками податків та інших обов’язкових платежів;
низький рівень консолідованого боргового навантаження бюджету громади та ефективна політика міської влади стосовно управління місцевим боргом з метою оптимізації його обсягу й структури, добра кредитна історія.

Фактори, що обмежують рівень кредитного рейтингу:
негативний вплив наслідків російської військової агресії проти України на фінансовий ринок, економіку країни в цілому, соціально-економічний розвиток окремих громад, стан державних та місцевих фінансів та рівень реальних доходів населення;
висока потреба в залученні додаткового фінансування, в тому числі на відновлення об’єктів міської інфраструктури та житлово-комунального господарства.

Враховуючи надзвичайну цінність кваліфікованої оцінки кредитного рейтингу міста Одеси, Департамент фінансів Одеської міської ради понад 10 років співпрацює з рейтинговими агентствами.
 Зважаючи на надзвичайну цінність кваліфікованої оцінки кредитного рейтингу міста, для проведення ефективної політики стосовно управління місцевим боргом, з метою оптимізації його обсягу й структури та зменшення боргового навантаження бюджету міста, співпраця з рейтинговим агентством з метою оновлення кредитного рейтингу міста Одеси буде продовжена. 

comments powered by HyperComments