В Одесі з'явився проект повної реконструкції Старобазарного скверу та проспекту Українських Героїв

Понеділок, 13 травня 2024, 12:50
Одне з одеських архітектурних бюро виступає з ескізним проектом реконструкції Старобазарного скверу та проспекту Українських Героїв (колишнього Олександрівського проспекту).
В Одесі з'явився проект повної реконструкції Старобазарного скверу та проспекту Українських Героїв

Архітектори з групи ARCHHUB показали своє бачення майбутньої реконструкції Старобазарного скверу та частини проспекту Українських Героїв.

Основна ідея полягає у створенні зеленої безперервної пішохідної зони від Старобазарного скверу аж до Грецької площі та вулиці Дерибасівської та розподілу цієї зони на тематичні кластери. Розробники проєкту зазначають, що їхня мета – створити простір для відпочинку, спорту, зустрічей з рідними та натхнення.

Безпосередньо у Старобазарному сквері пропонується відновити центральну вежу, яка стояла тут ще за часів розміщення Старого базару та потім обвалилася від старості у 1958 році. Вона стояла у центрі скверу - і тут архітектори не можуть пояснити два питання. Як ця вежа буде співвідноситися з новим символом скверу - пам'ятником козацькому отаману Антону Головатому, що стоїть як раз у центрі скверу на тому самому місці, де раніше була вежа. А також архітектори не врахували, що як раз під центром скверу уздовж вулиці Базарної проходить магістральна теплотраса з розподільчим пунктом безпосередньо в районі вищезгаданого пам'ятника.

Сам проспект Українських Героїв у своїй ділянці від Старобазарного скверу до Грецької площі (вул. Буніна), за задумом архітекторів він має бути розділений на кілька зон: територія пам’яті, книжковий ринок, загальна та ігрова.

Проспект стане повністю пішохідним, із широкою зеленою зоною, дитячими майданчиками та колесом огляду. А завдяки арочним пішохідним мостам над кожним перехрестям можна рухатися зеленою зоною просто до моря, не виходячи при цьому на проїжджу частину вулиць. На одному з кварталів проспект пропонується зробити дворівневим і навіть трирівневим - скоріше за все, між Єврейською та Троїцькою, де зараз розміщено книжковий ринок. Тобто, плануєтсья залишити перший рівень торговим, а на другому і третьому - розмістити прогулянкову пішохідну зону на даху. На території проспекту між Успенською та Троїцькою – облаштувати меморіал, присвячений українським Героям.

У відео - політ над центром Одеси зі стартом квадрокоптеру зі Старобазарного скверу.

comments powered by HyperComments