В Одесі відремонтують старий аварійний будинок за 8 мільйонів

Вторник, 7 мая 2024, 12:10
Одеська мерія планує витратити 8 мільйонів гривень на капітальний ремонт старого аварійного житлового будинку на узвозі Маринеска, 14.
В Одесі відремонтують старий аварійний будинок за 8 мільйонів

вДепартамент міського господарства Одеської міськради провів повторний тендер на ремонт будинку на узвозі Маринеска, 14.

За даними на сервісі Prozorro, наразі аукціон знаходиться на етапі кваліфікації переможця. Єдиний учасник торгів – приватне акціонерне товариство “Ремонтно-будівельна ділянка “Одесголовпостач”, яке готове виконати капітальний ремонт будівлі із застосуванням підтримуючих залізобетонних конструкцій, за 7 980 643 грн. Об'єкт потрібно здати до 31 грудня 2024 року.

У будинку необхідно зміцнити фундамент, встановити опорні колони, а також посилити цегляну стіну металевим каркасом. Цілком потрібно замінити покрівлю, замінивши її на нову, відреставрувати всі димарі, оновити водостічні труби, парапети. Також потрібно посилити балкони будинку несучими конструкціями, відреставрувати фасад та ліпнину. Заявлена вартість ремонту у 8 мільйонів гривень, цілком можливо. не дасть змоги провести всі заплановані роботи.

Аварійним цей будинок визнали ще півстоліття тому, будівля стала практично непридатною для житла. При тому, що там, як і раніше, проживає близько 30 сімей. У будівлі протікає дах, а у 2017 році у стінах вкрай зношеного будинку утворилася величезна тріщина. А у у 1990-х роках його торцева стіна навіть підтримувалася дерев'яними підпірками.

Будинок на узвозі Маринеска, 14 збудований у середині XIX століття, імовірно, як склад. Вже у 1870-ті рр. це був житловий прибутковий будинок, земельна ділянка належала Посохову. З 1890-х років. дільниця належала В. Бруну, з 1913 р. - Я.Є. Семененко. Також на цій ділянці є дворовий флігель, спочатку двоповерховий, потім триповерховий, відомий як "будинок Шлейфера".

Примітно, що у 2021 році вартість ремонту оцінили втричі вищою. Тоді договір підряду майже на 24 млн. грн. уклали з ТОВ «БМ ГРАНІТ». Після початку повномасштабної війни, контракт розірвали "у зв'язку з настанням обставин непереборної сили".

comments powered by HyperComments