В Одесі можуть відбудувати заново знесену пам'ятку архітектури

Среда, 16 августа 2023, 15:51
Мова йде про особняк Гавсевича, в якому раніше розміщувався пологовий будинок №6 і який власник фактично знищив цього літа.
В Одесі можуть відбудувати заново знесену пам'ятку архітектури

Як повідомив голова Одеської ОВА, власник зруйнованого будинку Гавсевича - компанія ТОВ «Універсал Дірект» сплатила штраф 170 тисяч гривень за порушення вимог охорони культурної спадщини. Зауважимо, що розмір штрафу за руйнування пам'ятки архітектури є надто замалим.

Також відомо, що ТОВ «Універсал Дірект» виконав у встановлений термін передав до профільного Департаменту Одеської ОВА проект відновлення маєтку Гавсевича. 

Проект має пройти погодження спеціалістів, а в разі зауважень - врахувати їх. Після погодження проекту власник будівлі отримає дозвіл на проведення робіт. 

Будинок Гавсевича – пам'ятка культурної спадщини, яка незабаром буде у межах буферної зони історичного центру Одеси, внесеного до ЮНЕСКО. За інформацією Мінкульту, юридична особа-власник будівлі не виконувала охоронного договору, укладеного у 2018 році з Департаментом культури Одеської обласної держадміністрації. З 2018 року будинком володіє компанія "Універсал Дірект", яка не виконала умови охоронного договору та не відновила об'єкт культурної спадщини. Дана компанія зареєстрована за адресою Пантелеймонівська, 25, в Одесі - у ТЦ "Новий Привоз" та входить у сферу впливу колишнього нардепа Леоніда Клімова, структури якого ще на початку 2000-х приватизували будинок.

У січні відбулося руйнування частини конструкцій, після чого між власником будівлі та Департаментом культури Одеси було погоджено план проведення протиаварійних робіт на вказаній будівлі. Власник минулого тижня розпочав на об'єкті так звані протиаварійні роботи, які не відповідають узгодженому плану робіт. Фактично, це знищення пам'ятника. Власнику надійшло розпорядження від Департаменту культури Одеської обласної військової адміністрації терміново припинити будь-які роботи на об'єкті, а також надати пояснення щодо проведення робіт, які не відповідають узгодженій науково-проектній документації.

comments powered by HyperComments