В Одесі зносять занедбану пам'ятку архітектури

Фото: Світлана Григор'єва  |  Пятница, 30 июня 2023, 11:41
Стало відомо, що в Одесі зносять відому пам'ятку архітектури - занедбаний та напівзруйнований вже багато років пологовий будинок біля парку Шевченка.
В Одесі зносять занедбану пам'ятку архітектури

30 червня одесити почали публікувати фото, як з допомогою будівельної техніки зносять занедбану та напівзруйновану будівлю колишнього пологового будинку №6 на вулиці Чорноморській біля парку Шевченка.

Ця будівля, зведена у 1901-1902 рр. на земельній ділянця відомого одеського власника ломбардів Антона Гавсевича, згодом використовувалася як технікум, а з початку 1960-х рр. - як пологовий будинок. Будівля, за рішенням Одеського облвиконкому №160 від 22.05.1999 та наказів Міністерства культури за 16.06.2007 рр. є пам'яткою архітектури місцевого значення під назвою "Особняк Гавсевича".

Після 2001 р. пологовий будинок було зачинено, будівля стояла порожньою та поступово руйнувалася. Однак, ще на початку 2000-х тодішня міська влада передала будівлю у довгострокову оренду компанії "Міський андрологічний центр", яка нічого не робила.  2013 року власник провів у будівлі консерваційні роботи, цим і обмежився. 

З 2018 року особняком володіє компанія "Універсал Дірект", яка не виконала умови охоронного договору та не відновила об'єкт культурної спадщини. Зважаючи на ці обставини, одеська мерія у березні 2021-го винесла припис про накладення на фірму штрафу у розмірі 170 тисяч гривень. Юристи власника вирішили оскаржити штраф, подавши позов до Одеського окружного адмінсуду, але той відмовив у задоволенні позову. Зараз саме ця фірма і проводить фактичне знищення пам'ятника архітектури.

У січні 2023 року частина будівлі обвалилася.

 

comments powered by HyperComments