Історичний центр Одеси включили до переліку ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Среда, 25 января 2023, 17:51
25 січня стало відомо, що історичний центр Одеси таки включили до переліку всесвітнього надбання ЮНЕСКО як місто-порт.
Історичний центр Одеси включили до переліку ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Сьогодні на 18-й позачерговій сесії ЮНЕСКО профільний комітет схвалив включення історичного центру і порту Одеси до переліку всесвітнього надбання, який потребує особистого захисту від наслідків російської військової агресії проти України. 

Рішення було прийняте на другий день сесії після того, як все ще наявна у ЮНЕСКО російська делегація спробувала бюрократичними процедурами зняти з порядку денного "одеське" питання. Також під час обговорення виникло питання щодо наявності в тексті пояснювальної записки старих російських наративів про, начебто, "заснування" Одеси за часів російської імператриці Катерини ІІ.

Окрім центру Одеси до даного переліку також включили ярмарок Рашида Карамі в Лівані, проект якого створив славетний архітектор Оскар Німейєр і основні пам'ятки стародавнього царства Саба в Ємені.

До переліку ЮНЕСКО потрапила частина історичного центру Одеси, порт та припортова зона, частина парку Шевченка. Але там не буде Французького бульвару, який є одним з двох ареалів історичної забудови Одеси згідно з Генпланом міста та діючим історико-архітектурним опорним планом.

Номінована зона майбутньої спадщини ЮНЕСКО обмежена вулицями Приморською, Торговою, Садовою, Соборною площею, вулицями Преображенською, Жуковського, Польською та Карантинним узвозом, провулком Нахімова і Суворовською алеєю парку Шевченка. Усього вона займає площу близько 240 га.

"Дякую всім, хто пройшов разом із нами цей шлях. Хто допомагав досягти результату, в який майже ніхто не вірив. Адже для цього знадобилося понад 10 років!

Одеса отримує високий статус у той час, коли наша країна дає жорстку відсіч російським окупантам та бореться за незалежність та недоторканість кордонів. Попри війну, попри спроби росіян завадити включенню Одеси до Основного списку справедливість все одно виявилася найсильнішою. І ми вкотре доводимо, що Одеса - це українське місто, а ще - душа Європи. Що й відображено в її унікальній спадщині, яку створювали європейці. 
І тепер ця спадщина - під надійним захистом.

Дякую організації ЮНЕСКО, лідерам та урядам європейських країн, нашим порідненим містам за колосальну підтримку. Всім, хто допомагав на різних етапах. Ми це зробили, а отже, попереду новий рівень розвитку, нові можливості та нова Одеса - неповторне українське місто, де живуть неймовірні люди." - заявив потому мер Одеси Генадій Труханов.

comments powered by HyperComments