В Одесі отримає нову назву Олександрівський проспект (ВІДЕО)

Четверг, 22 декабря 2022, 09:25
В рамках дерашизації та деколонізації одеських топонімів нову назву отримає Олександрівський проспект в історичному центрі міста. Також нові назви отримають і деякі інші вулиці.
В Одесі отримає нову назву Олександрівський проспект (ВІДЕО)

21 грудня в Одесі відбулося засідання міської історико-топонімічної комісії, на якому розглядалися варіанти перейменування ряду назв вулиць, які зараз називаються на честь різноманітних російських та радянських військових, письменників та вчених.

В результаті після бурхливої дискусії члени комісії вирішили дати нову назву Олександрівському проспекту, названому на честь російського імператора Олександра І. Він стане називатися на честь Українських Героїв - обраний варіант вшановує взагалі всіх героїв України і нікого особисто. Скоріш за все, остаточно перейменування здійснять на наступній сесії Одеської міської ради - оскільки рішення історико-топонімічної комісії мають рекомендаційний характер для подальших рішень міськради.

Нові назви підшукають для вулиць Єлисаветинської, Чернишевського Мічуріна, Макаренка.

Однак, назви вулиць на честь російських письменників Жуковського, Блока, художника Левітана та наукового діяча Ломоносова історико-топонімічна комісія вирішила залишити на карті Одеси. Також історико-топонімічна комісія відмовилася перейменовувати вулиці, названі на честь радянських військових, частина з яких під час Другої Світової війни мала відношення до оборони чи визволення Одеси від нацистських окупантів - генералів Бочарова, Цвєтаєва, Петрова, Вишневського, маршалів Нєдєліна та Черняховського.

Окрім того, історико-топонімічна комісія вирішила розробити рекомендації про демонтаж чи видалення табличок з написами на Олександрівській колоні, які туди встановили 2011 року за часів мера Олексія Костусєва. Це вирішили зробити лише тому, що члени історико-топонімічної комісії чекають, що з імперськими написами на цій колоні зроблять те ж саме, що робили з досі не демонтованим, незважаючи на рішення міської ради, пам'ятником російській імператриці - одесити будуть писати там свою думку про імперське минуле, іноді нецензурно.

comments powered by HyperComments