В Одесі перетворили пам'ятник російській імператриці на ката українського народу (ФОТО, ВІДЕО)

Среда, 2 ноября 2022, 09:25
Вранці 2 листопада пам'ятник російській імператриці Катерині ІІ в центрі Одеси на деякий час зовсім змінив зовнішній вигляд, перетворившись на ката народу України з зашморгом в руці.
В Одесі перетворили пам'ятник російській імператриці на ката українського народу (ФОТО, ВІДЕО)

Невідомі за допомогою всього двох деталей зовсім змінили суть пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ в центрі Одеси. Вони показали, як саме Катерина ІІ ставилася до України та українців - як кат. На голову пам'ятника надягнули червоний мішок, а в рук вставили зашморг з мотузки, перетворивши статую імператриці на "ката". Фото першим оприлюднив керівник південного відділу Інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Також останнім часом цей пам'ятник регулярно розмальовують та залишають на його постаменті написи з думками одеситів про саму імператрицю та подальшу її долю в Одесі.

У відеосюжеті ми аналізуємо політику самої імператриці Катерини ІІ, яка була тоді направлена на повну ліквідацію української державності у вигляді козацього адміністративного устрою та Запорізької Січі, а також на військове розширення території російської імперії шляхом загарбань від сусідніх держав.

Нагадаємо, ще 20 жовтня, в Одесі завершилось електронне голосування на міському порталі "Соціально активний громадянин" щодо долі пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, який офіційно називають "пам'ятник засновникам міста". Голосування тривало з 20 вересня, протягом місяці  ньому взяли участь 7796 осіб - це менше 1% населення Одеси. Одеситам пропонували обрати один із семи варіантів подальшої долі пам'ятника. Найбільшу кількість голосів, а саме 3914, отримав варіант про повний демонтаж. Однак, 2816 людей віддали голос за те, щоб під час російського вторгнення залишити в Одесі пам'ятник російський імператриці. Частину голосів не зарахували - це, скоріш за все, ті громадяни України, які змогли авторизуватися на порталі, однак не є при цьому мешканцями Одеси.

Після цього 27 жовтня про цей одеський пам'ятник згадав російський диктатор путін:  "Адэсса действительно один из красивейших городов мира. Как известно Адэсса была основана Екатериной Второй. И даже крайние националисты не решаются снести памятник основательнице города. Адэсса может быть и яблоком раздора, и символом разрешения конфликта".

На основі цього ми бачимо, що путін абсолютно щиро вірить історичним фейкам про, нібито, заснування Одеси Катериною - або ж спеціально розповсюджує цей фейк заради обґрунтування своєї мети захопити Одесу. Також зрозуміло, що для путіна дуже важливо, що навіть зараз в Одесі залишається ця пам'ятка російській імператриці і фактично путін дякую всім тим, хто не дав знести цей пам'ятник і проголосував за його збереження.

Міська влада на слова путіна не відреагувала офіційно. 

А згадане вище голосування офіційно має рекомендаційний характер, тобто його результати не є остаточними. Згодом на одну з найближчих сесій Одеської міської ради буде винесений проект рішення про подальшу долю цього пам'ятника, в якому повинен бути врахований результат даного онлайн-голосування.

У нашому відео - аналіз оголошеного зараз онлайн-опитування містян щодо майбутньої долі пам'ятника російській імператриці. Цей процес, а також онлайн-конференція щодо цього пам'ятника вже показали, як багато нинішніх та колишніх одеситів готові відстоювати самі або за гроші ідеї "руzzкого міру" в українській Одесі. Також відзначимо, як культурні народи на прикладі пам'ятників зберігають свою культуру та історичну пам'ять.

Детальніше про пам'ятник та його долю у відеосюжеті. Існуючий зараз пам'ятник імператриці лише відтворює той монумент, що дуже недовго стояв на початку ХХ століття в Одесі і який міська влада негайно після повалення самодержавства вже навесні 1917 року вирішила акуратно демонтувати. Його встановили заново у 2007 році під час реконструкції Катерининської площі за часів мера Едуарда Гурвіца за кошти депутата міськради Руслана Тарпана, за яким маячать вуха організації "Россотрудничество". Тої самої, яка розповсюджувала в Україні "руzzкий мір" будь-якими методами - від встановлення пам'ятників до відкритої пропаганди за російську мову як другу державну.

comments powered by HyperComments