В Ізмаїлі вирішили перенести пам'ятник Суворову

Пятница, 28 октября 2022, 17:02
Мова йде про пам'ятник російському фельдмаршалу Суворову, який стоїть у центрі Ізмаїла, а раніше стояв у Одесі.
В Ізмаїлі вирішили перенести пам'ятник Суворову

28 жовтня  депутати Ізмаїльської міської ради на сесії прийняли рішення про перенесення пам'ятника російському фельдмаршалу Олександру Суворову. "За" це віддали голосу 27 депутатів з 39. Один був проти, троє офіційно утрималися, всі четверо - представники забороненої проросійської партії опзж. Ще 9 депутатів були відсутні.

Вирішення питання затягнулось через очікування відповіді від Кабінету міністрів, адже монумент має статус пам’ятки національного значення і вирішити його долю "на місці" неможливо. Цей пам'ятник виконаний 1913 року відомим скульптором Борисом Едуардсом, до 1945 р. він стояв у Одесі у дворі Художнього музею, а спочатку до 1916 р. - у румунському селі Думбревени - на місці перемог армії Суворова над арміями Османської імперії при Фокшанах та Римніку. Пам'ятник перевезли до Одеси під час розгрому та відступу румунської армії під час Першої світової війни.

В Одесі з осені 2012 р. стоїть копія цього пам'ятника.

За результатами сьогоднішньої сесії пам’ятник генералісімусу перенесуть в інше місце. Скоріш за все, це буде один з музеїв Ізмаїла.

Зараз цей пам'тник закритий парканом. Хоча у Ізмаїлі йдуть дискусії щодо нього. Пам'ятник закрили ще навесні 2022 р., коли до нього як до маркера "руzzкого міра" принесли стару побутову техніку та кілька разів залили монумент червоною фарбою, що символізує кров жертв російської агресії. Так мешканці Ізмаїлу висловили своє відношення до постаті, яку майже в кожній своїй промові згадує президент країни-агресора владімір путін та медаллю з зображенням якої нагороджують солдат рф, які катували українців у Бучі, Ірпіні, Маріуполі та інших населених пунктах.

 

comments powered by HyperComments