Одеська область на 20% живиться від сонячної та вітрової енергії

Середа, 17 липня 2024, 18:03
Очільник Одеської ОВА розповів про ситуацію з постачанням електроенергії у Одеській області. Її не вистачає, однак наш регіон приблизно на 20% заживлений від альтернативних джерел - сонячних та вітрових електростанцій.
Одеська область на 20% живиться від сонячної та вітрової енергії

До початку війни в Україні працювали 15 атомних енергоблоків. Але, росіяни свідомо б’ють по енергосистемі країни, тому зараз працюють два енергоблоки на Хмельницькій АЕС, чотири – на Рівненській та три – на Південноукраїнській. Запорізька АЕС, яка генерувала електроенергію для півдня України окупована майже на самому початку війни.

Зараз, за словам голови Одеської ОВА Олега Кіпера, через обстріли на 50% відсотків зменшені обсяги довоєнної генерації. Росіяни бомблять чи через агентів пошкоджують електричні підстанції. Крім того, деякі ТЕЦ та ГЕС знаходяться у ремонті. Крім того, потрібно не тільки генерувати електроенергію, а й доставляти її до нашого регіону. 

Одеський регіон сьогодні приблизно на 20% живиться від альтернативної енергії - вітрових та сонячних електростанцій.

"Це повітря та сонце… Ми просимо бізнес та інвесторів під президентську програму кредитування «5-7-9» розширяти це постачання, тому що потрібен час на відновлення зруйнованого. Крім того, потрібен плановий ремонт атомних станцій, щоб не повторилася чорнобильська трагедія. Тому і ці стрибки, і ці перепади з електроенергією також відзначаються на відключення при планових ремонтах. Звичайно коли ці енергоблоки виходять на плановий ремонт, у нас іде ще більший провал" – пояснив Олег Кіпер.

17 липня, за інформацією «Енергоатому», енергетики достроково закінчили плановий ремонт енергоблока – тисячника та підключили його до енергетичної системи країни. Це має покращити ситуацію зі світлом, але не усуне проблему повністю. "Я думаю, що відсотків 20-25 добавиться, але ми маємо розуміти, що інші також можуть виходити на ремонти" – додав голова ОВА.

comments powered by HyperComments