В Одеській області перейменують 11 населених пунктів

Четверг, 21 марта 2024, 12:02
Дерусифікація та деколонізація у назвах населених пунктів Одеської області триває. Верховна Рада вирішує перейменувати ще 11 міст і селищ, де місцева влада не спромоглася вчасно вирішити питання про нові назви самостійно.
В Одеській області перейменують 11 населених пунктів

Напередодні Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку та містобудування вирішив рекомендувати Верховній Раді України перейменувати цілу низку населених пунктів по всій Україні. Це ті міста, селища і села, які мали донедавна радянські чи російські назви колоніального характеру - і де місцева влада не спромоглася до кінця 2023 року прийняти рішення про нову назву.

Тому на одне з наступних засідань Верховної Ради буде винесений цілим пакетом законопроект про нові назви населених пунктів. Ми вже повідомляли про найзначніше перейменування у Одеській області - місто Южне (Южний) на Порт-Аненталь.

Ось якими будуть нові назви для ще 10 населених пунктів Одеської області по районам - з деякими нашими коментарями.

Болградський район

село Надеждівка — Шампань, ймовірніше за все - на честь вина. Хоча село раніше було німецькою колонією і називалося Гофнунгфельд..

село Малоярославець І - Прикордонне,

село Роща — Новий Париж, тут повертають стару назву села, яке було засновано вихідцями з розташованої неподалік німецької колонії Париж (зараз - все ще Веселий Кут),

селище Тарутине — Бессарабське, хоча цікаво, що майже поруч у Молдові вже є місто Басарабяска (у радянські часи Бесарабська).

Роздільнянський район

село Першотравневе — Болгарка,

село Перше травня — Щасливе,

село Росіянівка — Козацьке.

Березівський район

село Курисове — Покровське. Тут цікаво, що село у радянські часи називалося Петрівка, а раніше - Курісово-Покровське, одночасно з релігійною складовою та на честь поміщиків - власників та засновників села Курісів.

Білгород-Дністровський район

село Зоря — Камчик - повертається стара болгарська назва,

село Миколаївка-Новоросійська — Байрамча - повертається стара назва.

comments powered by HyperComments