Євросоюз закликає до тиску на росію для припинення ударів по портам Одеської області

П'ятниця, 11 жовтня 2024, 17:04
Після серії ударів росіян по портовій інфраструктурі Одеської області у Євросоюзі закликали всі зацікавлені країни натиснути на росію з вимогою припинити атаки українських портів.
Євросоюз закликає до тиску на росію для припинення ударів по портам Одеської області

Європейський союз закликав зацікавлені країни тиснути на росію з вимогою припинити повітряні удари по українським портам. Про це заявив речник ЄС Петер Стано.

Він перерахував судна, які росія атакувала останніми днями: це судна під прапорами Панами, Палау та Сент-Кітс і Невіс. Минулого місяця Росія атакувала судно із зерном для Єгипту, а раніше — судно з Туреччини. «Все це країни, які путін називає дружніми», — зауважив речник Євросоюзу.

За його словами, ці атаки відбуваються на додачу до того, що росія продовжує знищувати в Україні зерносховища та портову інфраструктуру, а також викрадати українське зерно з окупованих територій. «Всі ці дії є кричущим порушенням міжнародного права і мають бути припинені негайно. Це доводить, що росія налаштована і далі робити їжу свою зброєю, наражаючи на ризик мільйони людей не в Україні чи Європі — а вразливих людей в Азії та Африці», — наголосив Стано.

За останні три місяці ворог здійснив майже 60 таких атак. Їх наслідком стало пошкодження та знищення майже 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних суден.

Він додав, що всі ці удари — це «путінська відповідь тим, хто каже, що мир з путіним можливий».

За словами Петера Стано, ЄС закликає всі країни світу засудити російські атаки на свободу навігації та глобальну продовольчу безпеку. Також ЄС закликає країни звернутися до росії й тиснути на неї з метою негайно припинити ці атаки і незаконну агресію проти України.

comments powered by HyperComments