Україна може отримати кредит від США на 50 мільярдів доларів - віддавати будуть росіяни

Середа, 5 червня 2024, 13:18
На додаток до вже схваленного фінансування військової допомоги Україні від США на 61 мільярд доларів там також розглядають варіант надання кредиту на 50 мільярдів, який повністю будуть погашати за рахунок заморожених російських активів.
Україна може отримати кредит від США на 50 мільярдів доларів - віддавати будуть росіяни

США можуть надати Україні кредит у розмірі $50 млрд коштом заморожених російських активів. Це можливо у випадку, якщо ЄС зможе продовжити санкції проти росії на невизначений термін, повідомляє Financial Times.

У США хочуть, щоб ЄС продовжив санкції проти російських державних активів до кінця війни, щоб Вашингтон не був єдиними відповідальними за виплати по кредитах, наданих Україні. США хоче досягти цієї угоди перед самітом G7, який відбудеться в Італії наступного тижня. У виданні зазначають, що пропозиція США викладена в обговоренні ЄС, підготовленому для віртуальної зустрічі міністрів фінансів блоку у середу, 5 червня.

Більша частина російських активів зберігається в бельгійському центральному депозитарії Euroclear. Ці активи приносять приблизно €3 мільярди прибутку на рік. Якщо прибутку не вистачить для необхідних виплат, або якщо ЄС не вдасться домовитися про продовження санкцій, відповідальність потенційно ляже на США. Через це уряди деяких країн ЄС побоюються потенційних фінансових наслідків надання такого кредиту.

Фактично ідея такого кредиту означає, що гроші отримає Україна, а віддавати їх будуть росіяни.

comments powered by HyperComments