До Києва приїхав Генсек НАТО: про що говорили Столтенберг та Зеленський

Понедельник, 29 апреля 2024, 18:05
29 квітня 2024 р. до Києва прибув з візитом, про який не розголошувалося заздалегідь, Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг.

До Києва з неоголошеним візитом прибув генсекретар НАТО Йєнс Столтенберг. Він зустрівся з президентом України Зеленським, під час якої посадовці обговорили ініціативу, щодо створення спеціального фонду фінансової підтримки української оборони обсягом 100 мільярдів євро терміном на пʼять років.

«У союзників дійсно є можливість втілити у життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не за рахунок двосторонніх обсягів, які відзначені нашими угодами щодо гарантій безпеки», — сказав Зеленський.

Також Столтенберг та Зеленський поговорили про ситуацію на фронті, підготовку й проведення саміту НАТО у Вашингтоні, підтримку українських воїнів та російський контрнаступ.

  • Про поставки озброєння в Україну. «Дещо почало надходити. На жаль, поки що не все», сказав Зеленський. За його словами, у питанні вчасного постачання зброї позитиву поки не бачить, поставки треба пришвидшити.
  • Про саміт НАТО і запрошення України до Альянсу. «Не очікую, що таку угоду вдасться досягти у липні», сказав Столтенберг. Водночас запросив на президента України на саміт Альянсу.
  • Про дефіцит боєприпасів. Генсек НАТО заявив, що «союзники не виконали обіцянок» й не доставили в Україну необхідну кількість боєприпасів, а їхній дефіцит дозволив Росії просуватися. «Зараз наша відповідальність, щоб відбулися поставки, є термінова необхідність, це питання життя і смерті».
  • Про системи ППО. Генсек НАТО привітав рішення європейських країн, зокрема, Німеччини і Іспанії, передати «Patriot».  За словами Зеленського, у питанні додаткових систем Patriot поки що немає «конкретики» від партнерів, але є «перші кроки». 
comments powered by HyperComments