Екс-головкома ЗСУ призначають послом у Великобританію

Пятница, 8 марта 2024, 11:01
Уряд і президент України почали процедуру погодження на посаду посла у Великобританії колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.
Екс-головкома ЗСУ призначають послом у Великобританію

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру екс-головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на посаду посла України у Великобританії.

МЗС України відправило Британії запит на агреман (попередню згоду). Це є другим кроком офіційної процедури призначення посла. Спочатку уряд та президент України підбирають кандидатуру посла, потім цю кандидатуру узгоджують з тією країною, куди його призначають (це і є "агреман"), і вже після цього вже відбувається офіційне призначення посла та обмін вірчими грамотами.

Україна не має посла в Британії відтоді, як 21 липня 2023 року президент Володимир Зеленський звільнив із цієї посади Вадима Пристайка. Він був послом у Британії з липня 2020 року. Пристайко казав, що посаду посла у Великобританії пропонували людям "доволі високого рівня". За його словами, посли — це "генерали дипломатичної служби" і "штучний товар".

Сам президент України ще напередодні прокоментував початок процедури призначення Залужного послом у Великобританію: "Сьогодні погодив кандидатуру Посла нашої держави у Великій Британії. Генерал Валерій Залужний говорив мені саме про такий напрямок для себе – дипломатичний. Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит на агреман. Наше союзництво з Британією має тільки зміцнюватися."

Сам Валерій Залужний у 2020 році закінчив магістратуру університету "Острозька академія" за спеціальністю "Міжнародні відносини", тобто він офіційно є професіоналом у дипломатичній галузі. Його бойовий досвід може стати дуже важливим у подальшій взаємодії України з Великобританією - одним з найважливіших союзників нашої країни як у зовнішньополітичному сенсі, так і суто у військовій співпраці двох країн. Раніше Залужний декілька разів публікував свої статті та давав інтев'ю британському виданню "The Economist" та мав досить тісні робочі відносини з очільником британського Генштабу адміралом Тоні Радакіном.

Крім того, Валерій Залужний навчався у Великобританії та став кавалером перехідного меча королеви, який отримав особисто з рук королеви Єлизавети ІІ.

У 2022 році Залужний увійшов до щорічного списку ста найвпливовіших людей світу за версією американського журналу Time.

На посаду головкома ЗСУ Валерія Залужного було призначено 27 липня 2021 року. 5 березня 2022 року, у розпал російського вторгнення в Україну, генерал-лейтенант Залужний був підвищений президентом Володимиром Зеленським до звання генерала - найвищого звання у Збройних силах України.

comments powered by HyperComments