Швеція офіційно вступила до НАТО

Четверг, 7 марта 2024, 17:17
Королівство Швеція стало 32-ю державою, що входить до Північнотлантичного альянсу.
Швеція офіційно вступила до НАТО

7 березня Швеція офіційно приєдналася до Північноатлантичного Альянсу. Відповідний протокол було опубліковано на офіційному сайті Державного департаменту США.

У документі йдеться про те, що всі умови, необхідні для вступу Швеції до НАТО, були виконані. Відповідно, протокол набув чинності 7 березня 2024 року. Таким чином Швеція стала 32-м членом Альянсу.

Швеція дотримувалася політики нейтралітету починаючи від 1814 року. Ця політика почалася від поразки у війні Швеції з росією 1808-1809 рр., за результатами якої контроль над Фінляндією перейшов від Швеції до російської імперії та короткої війни Швеції з Норвегією 1814 р.

За словами прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив йому, що всі держави-члени НАТО прийняли протокол Стокгольма про вступ і запросили країну приєднатися до Північноатлантичного договору.

За даними шведського видання The Local, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до США з метою передачі Швеції ратифікованих документів своєї країни. Також повідомляється, що Ульф Крістерссон і міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем уже перебувають у США.

Церемонія підняття шведського прапора у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі запланована на понеділок, 11 березня.

comments powered by HyperComments