Франція може самостійно відправити свої війська в Україну для певних завдань

Четверг, 29 февраля 2024, 15:15
Прем'єр-міністр Франції прояснив позицію щодо відправки французьких військ до України - такий варіант розглядають всерйоз і у разі його втілення французькі підрозділи не будуть виконувати бойових завдань.
Франція може самостійно відправити свої війська в Україну для певних завдань

Про деталі можливої відправки французької армії до України розповів заявив прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь під час виступу у Сенаті, його цитує Public Senat. За словами посадовця, ніхто у Франції не може прийняти ймовірність перемоги Росії у війні проти України.

“росія змінила свою позицію. Її позиція стала більш жорсткою в контексті цього конфлікту, а також стосовно нас, Франції та союзників через множення хибної інформації з метою отруїти нас або кібератак”, — сказав Атталь.

Як зазначає прем’єр, реальністю полягає в тому, що країна-агресорка є прямою і безпосередньою загрозою для Франції “на всіх рівнях”. “Коли ми говоримо про французьких солдатів, ми абсолютно точно можемо говорити про солдатів, які проходять навчання, оборону наземних військ або захист певної кількості кордонів”, – пояснив він.

26 лютого президент Франції Еммануель Макрон заявив журналістам, що обговорював ідею відправки військ в Україну. За його словами, зараз ця ідея не має підтримки, але виключати її повністю не можна.

Більшість країн Європи одразу відкинули цю ідею і запевнили у відсутності планів допомагати Україні своїми військами.

Фактично, заява Макрона свідчить про його намір перебрати на себе лідерство в Західному світі і очолити коаліцію країн, що підтримують Україну. Однак внутрішньополітична ситуація у самій Франції може стати йому на заваді. Адже вся французька опозиція вже накинулася на Макрона через його гучну заяву, в тому числі і відверто проросійські діячі. 

На даний момент ідею, висловлену Еммануелем Макроном і Габріелем Атталем вже підтримали всі три балтійські країни - Литва, Естонія і Латвія.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас підтримала висловлену президентом Франції Еммануелем Макроном можливість відрядження військових західних країн до України. На її думку, західні лідери не мають виключати такий варіант, а повинні обговорити за зачиненими дверима всі можливості, зокрема й те, що ще можна зробити в межах допомоги Україні. "Гадаю, що це - теж сигнали, які ми надсилаємо Росії, що з нашого боку не виключені різні варіанти. Адже всі країни зрозуміли, що нам слід зробити все, щоб Україна перемогла, а Росія зазнала поразки в цій війні", - сказала Каллас у подкасті Power Play від Politico, оприлюдненому в четвер, 29 лютого.

Своєю чергою міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повторив, що на нинішньому етапі війни Росії проти України потрібна мужність з боку західних партнерів. У інтерв'ю німецькому Deutschlandfunk, оприлюдненому в четвер, Ландсбергіс назвав нерозумним окреслювати червоні лінії, якщо є намір допомогти Україні перемогти у війні. На тлі цього міністр наголосив, що останнє слово в питанні можливого відправлення західних військових контингентів до України ще не сказано. Він додав, що для реалізації такого кроку не потрібно рішення на рівні Європейського Союзу (ЄС) чи Північноатлантичного альянсу (НАТО), адже для цього досить і спільних дій кількох держав, що мають єдину позицію. 

А у міністерстві закордонних справ Латвії повідомили на запит інформаційної агенції dpa, що розглянуть свою участь у відрядженні військового контингенту в Україну в разі консенсусу серед союзників по НАТО.

comments powered by HyperComments