Як у країнах НАТО відносяться до ідеї відправки військ до України

Среда, 28 февраля 2024, 13:13
Після гучної заяви президента Франції Еммануеля Макрона про розгляд можливості відправки військ блоку НАТО до України у інших країнах відреагували на офіційному рівні.
Як у країнах НАТО відносяться до ідеї відправки військ до України

Спочатку на конференції у Парижі президент Франції Макрон заявив, що в майбутньому не можна виключити та відправлення в Україну західних військових. Водночас, за його словами, поки що згоди з цього питання немає.

Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь підтримав заяву Макрона про ймовірність відправки західних військових в Україну. Він наголосив, що Франція не зможе змиритися із ситуацією, в якій росія виграє війну.

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що представники 28 країн під час зустрічі в Парижі активно обговорювали ідею відправки в Україну військових, однак вона не викликала жодного ентузіазму. Заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик, заявив, що у його країни «немає проєкту або ідеї» відправки своїх військових в Україну. 

 Для Швеції питання відправки військ в Україну не актуальне, заявив прем'єр-міністр країни Ульф Крістерссон.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг заявив, що Альянс не має планів посилати своїх військових в Україну. Він зазначив, що союзники по НАТО і так надають Україні безпрецедентну допомогу, починаючи з 2014 року.

Так само проти направлення військових НАТО в Україну виступив і канцлер Німеччини Олаф Шольц. 

Пізніше Білий дім наголосив, що не планує направляти американські війська в Україну.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який займає проросійську позицію, висловився першим після Макрона і заявив, що кілька країн-членів НАТО і ЄС обговорюють можливість відправки своїх військових в Україну на основі двосторонніх угод. Він підкреслив, що Словаччина не піде на такий крок, але поважатиме рішення країн, які погодяться ввести війська в Україну.

Все це можна підсумувати словами Еммануеля Макрона про те, що лідери країн НАТО раніше казали "ніколи" про постачання до України артилерії, танків, ракет, а згодом і літаків - і зараз постачають їх.

comments powered by HyperComments