НАТО розширюється: парламент Туреччини ратифікував вступ Швеції

Среда, 24 января 2024, 10:18
Турецький парламент ратифікував протокол про вступ до блоку НАТО Швеції - це було однією з небагатьох перепон до розширення Північноатлантичного альянсу.
НАТО розширюється: парламент Туреччини ратифікував вступ Швеції

Напередодні, увечері 23 січня турецький парламент - Великі Національні збори,- більшістю голосів затвердив ратифікацію протоколу про вступ до блоку НАТО Швеції. Саме позиція Туреччини була однією з небагатьох перепон до того, щоб ця нейтральна аж з початку ХІХ століття скандинавська країна вперше вступила до будь-якого зовнішньополітичного альянсу.

Швеція вже понад півтора року очікує схвалення своєї заявки на вступ усіма країнами-членами НАТО.

атифікації передували парламентські дебати всіх шести фракцій протяжністю у кілька годин. У підсумку, 287 депутатів з загального складу 346 проголосували "за", 35 "проти", інші утрималися. В цілому було було ухвалено три рішення щодо процедури вступу Швеції до НАТО, за які голосували окремо. 

Надалі рішення парламенту має затвердити своїм підписом президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Ердоган зрештою надіслав протокол про ратифікацію до парламенту в жовтні 2023 року, однак депутати не просували це питання, оскільки Туреччина вимагала від США якогось позитивного рішення щодо заблокованого кілька років тому контракту з закупівлі американських винищувачів F-35. Цей контракт був заблокований через те, що Туреччина також придбала у росії зенітно-ракетні комплекси С-400.

comments powered by HyperComments