В Одесі волонтери вимагають від міської влади не витрачати кошти на ремонт будівлі суду

Понедельник, 28 августа 2023, 18:23
Ціла низка одеських волонтерів та політичних супротивників діючої міської влади вийшли на одиночні протести перед будівлею міськради на Думській площі з вимогою не витрачати кошти міського бюджету на реконструкцію будівлі суду, а перенаправити їх на військові закупівлі.
В Одесі волонтери вимагають від міської влади не витрачати кошти на ремонт будівлі суду

Спроби одеської міськради провести тендер на ремонт і реконструкцію будівлі Київського районного суду на загальну суму у 106 мільйонів гривень та поточну суму до 10 мільйонів викликав протест у громадськості і, як мінімум, двох фракцій міської ради.

28 серпня на Думській площі зібралися кілька десятків людей, які протестували проти такого рішення та вимагали перенаправити кошти міського бюджету на потреби української армії. Серед них були як відомі волонтери, так і різноманітні активісти, які так чи інакше з будь-якого приводу виступали проти будь-якого рішення міської влади. 

Даний тендер та потреби реконструкції будівлі колишнього дитячого садочку, яку займає суд, дійсно не є нагальною потребою в нинішніх умовах. Адже, з одного боку, армія дуже потребує тих чи інших видів озброєння, спорядження та матеріально-технічного забезпечення, які не завжди забезпечуються штатним фінансуванням з державного бюджету. З другого боку, місцеві бюджети мають дуже великий профіцит коштів, які йдуть через зростання податкових надходжень, зокрема у вигляді ПДФО від зарплат військових у тих чи інших підрозділах, які постійно дислокуються за місцем реєстрації у Одесі чи будь-якій іншій громаді. А з третього боку, міста та громади не мають можливості через обмеження військового часу витрачати кошти місцевих бюджетів на традиційні проекти розвитку.

Однак, ряд міст та громад все одно тим чи іншим способом знаходять можливості витрачати кошти на благоустрій, ремонти та будівництво об'єктів, які не є зараз першочерговими - і цілком зрозуміло стають причинами обурення громадян.. При цьому витрати коштів на, наприклад, оновлення міського транспорту, ремонт пошкоджень від обстрілів, модернізацію енергетичної інфраструктури, в умовах війни продовжують залишатися життєво необхідними.

В Одесі, зокрема, як раз після початку суспільного резонансу щодо бюджетного марнотратства вже встигли перенаправити на військові потреби більш як 368 мільйонів гривень з бюджету міста та продовжує закуповувати за бюджетні та позабюджетні кошти автомобілі, тепловізори та інше спорядження для армії. 

comments powered by HyperComments