Від російського ракетного удару постраждало цивільне судно біля берегів Румунії

Четвер, 12 вересня 2024, 14:50
Під час ракетного удару в ніч на 12 вересня від влучення ракети постраждало цивільне торгівельне судно, яке знаходилося неподалік від румунського порта Констанца і перед цим вийшло в море з порту Чорноморськ Одеської області.
Від російського ракетного удару постраждало цивільне судно біля берегів Румунії

Ракета влучила у балкер "Aya" під прапором Сент-Кітс і Невіс, який незадовго до цього вийшов в море з порту Чорноморськ у Одеській області та прямував до Єгипту. Це сталося в ніч на 12 вересня, під час ракетного удару, який завдали літаки російської тактичної авіації по району острова Зміїний. 

Балкер в момент удару знаходився неподалік від румунського порту Констанца та гирла Дунаю. 

Отримані судном пошкодження не є критичними, постраждалих серед екіпажу не було. Тому судно продовжило йти своїм курсом. 

У ВМС України стверджують, що ракета, ймовірніше за все, була типу Х-22, запущена з бомбардувальника Ту-22. Але якщо це дійсно була ракета цього типу, розрахована для ураження авіаносців і яка має боєголовку вагою у тону, то балкер, що не мав ніякого конструктивного захисту від бойових уражень, від прямого влучення або затонув би, або отримав би важкі пошкодження.

Тому більш ймовірно, що у судно могла влучити ракета з літака тактичної авіації, який міг супроводжувати бомбардувальники, або проводити розвідку перед їх ракетним ударом. Видимі на фото пошкодження характерні як раз для ракет тактичної авіації - Х-59 або Х-31П. Такі ракети, призначені для ураження радіолокаційних установок, можуть помилково перенавестися на працюючий радар цивільного судна, що свідчить про їх вкрай низьку якість та не менш низьку точність.

Але не слід виключати й версії навмисного обстрілу росіянами цивільного судна під нейтральним прапором, як це вони вже робили кілька разів під час війни.

comments powered by HyperComments