Український корвет вийшов на випробування

П'ятниця, 5 липня 2024, 15:15
ВМС України показали випробування нового ракетного корвету "Гетьман Іван Мазепа".
Український корвет вийшов на випробування

На оприлюдненому відео у стилі "таймлапс" видно, як український корвет відходить від причалів суднобудівного заводу у Стамбулі, виконує маневри у морі та випробує системи озброєння.

Про перший вихід в море цього корабля ми вже писали нещодавно. Зараз же проходить повний цикл заводських випробувань.

Під час цих випробувань команда корабля і суднобудівної компанії разом із підрядниками перевіряють роботу всіх систем корвета. Зокрема, як обладнання працює в різних режимах і навантаженнях.

Відомо, що на державних випробуваннях проводиться остаточне приймання корабля після перевірок і відпрацювання всіх складових частин, бойових і технічних засобів, обладнання та корабля в цілому на заводських випробуваннях. Для цього може знадобитися тривалий час.

Корвети даного типу, яких вже збудовано чотири одиниці для турецького флоту, мають водотоннажність 2300 т, довжина 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Корабель оснащений бойовою інформаційною системою GENESIS, 8 протикорабельними ракетами "Гарпун" або іншого типу, зенітно-ракетним комплексом ближньої дії (до 9 км). артилерійську установку калібром 76 мм OTO Melara, а також має ангар та злітний майданчик для вертольота. За водотоннажністю та бойовими можливостями такі корвети близькі вже до невеликих фрегатів.

Міністерство оборони України уклало контракт на будівництво двох корветів класу Ada для Військово-морських сил Збройних сил України наприкінці 2020 році. Також тоді Державний оборонний концерн Туреччини та суднобудівний завод «Океан» (Миколаїв) підписали меморандум про спільну реалізацію корветної програми. Будівництво корабля здійснює військово-морська верф RMK Marine у Стамбулі. Очікувалося, що миколаївське підприємство буде виконувати добудову і монтаж систем озброєнь.

Відповідно до чинного контракту, будується два кораблі за кордоном. Третій та четвертий кораблі повинні були будувати вже в Україні - у Миколаєві. Однак зараз кораблебудівні роботи на заводі "Океан" поки що неможливі через бойові дії та російські удари по заводу та Миколаєву. 

Другий корабель вже спущений на воду і отримав назву на честь гетьмана Івана Виговського.

comments powered by HyperComments