Чорноморський флот росії жалюгідно тікає з Севастополя

Олександр Вельможко  |  Понеділок, 27 травня 2024, 13:13
Продовжуємо стежити за російським чорноморським флотом. Після останніх ракетних ударів ті його залишки, що лишалися у Севастополі, панічно тікають до Новоросійську.
Чорноморський флот росії жалюгідно тікає з Севастополя

Як свідчать останні дані супутникових знімків, за минулий тиждень побільшало російських кораблів у Новоросійську та, відповідно, поменшало у окупованому Севастополі. І це сталося після успішного ураження ракетами ATACMS російського ракетного корвета "Циклон", який затонув біля причалу Курячої набережної Севастополя. 

Після цього росіяни проводили певні спроби рятувальної операції та перевели частину кораблів на якірні стоянки посеред Севастопольської бухти.

За словами керівника центру стратегічних комунікацій Півдня України Дмитри Плетенчука, який донедавна був ще й речником ВМС України, росіяни дійсно переводять свої кораблі, які ще залишалися у Севастополі, до Новоросійська.

Вже 20 травня, наступного дня після знищення корвету "Циклон", біля Південного берегу Криму помітили малий протичовновий корабель проекту 1124М "Альбатрос-М" та базовий тральщик проекту 12700 "Олександрит". Кораблі супроводжували 2 катери типу "Раптор". У ніч на 21 травня вони стояли у порту Феодосії, а згодом прибули до Новоросійська. У складі 68-ї бригади кораблів охорони водного району, що базується в Севастополі, числяться 4 МПК "Альбатрос-М" і 3 тральщики "Олександрит".

Потім, 26 травня біля Феодосії було помічено пару ракетних катерів ще радянського типу, які у супроводі малих протидиверсійних катерів йшли уздовж Південного берега Криму. Передислокацію, тобто, втечу, кораблів з Севастополя прикриває підводний човен "Алроса" - єдиний у росіян на Чорному морі, який не є носієм крилатих ракет "Калібр",

Вранці 27 травня з Севастополя пішло ще два ракетні катери - "Р-60" та "Набережні Челни", які однотипні з раніше знищеним катером "Ивановец".

На космічних знімках Новоросійська за 24 травня можна побачити, що туди з Севастополя прибув один з двох старих фрегатів (сторожових кораблів) проекту 1135 - той з них, який міг самостійно рухатися. Відповідно, другий залишається у Севастополі та задіяний у системі оборони бази від атак дронів.

Серед іншого - у Новоросійську стоять фрегати "Адмирал Макаров" та "Адмірал Ессен", три ракетні корвети проекту 21631, два патрульні корвети проекту 22160, майже всі боєздатні десантні кораблі - три проекту 775, один проекту 11711 "Петр Моргунов" та один старий проекту 1171. Цікаво, що було помічено лише два підводні човни з 4, які залишалися боєздатними.

Один з тих, що не помітили на супутниковому знімку - це може бути як раз ота сама "Алроса", А ще один в той же час ненадовго виходив у море. Хоча вже деякий час помічена ще одна цікава деталь. Під час повітряних тривог, побоюючись атак дронів, як морських, так і повітряних, російські підводні човни занурюються під воду буквально біля своїх причалів у Новоросійську.

Також ще раз підтверджено, що росія вивела два недобудовані ракетні корвети проекту 22800 "Каракурт" з Чорного моря - у базу Каспійськ на Каспійському морі. Це корвети "Амур" і "Туча". Ще два кораблі цього типу були знищені раніше - це той самий "Циклон" У Севастополі та "Аскольд" у Керчі. Таким чином, ми колись раніше аналізували можливості посилення чорноморського флоту росії за рахунок кораблів з Каспійської флотилії (а там є 3 ракетні корвети проекту 21631 та 3 корвети проекту 21630, які можна було перекинути Волго-Донським каналом), але зараз все йде навпаки - все, що можна евакуювати з Чорного моря, росіяни вже евакуюють.

І це в черговий раз свідчить про стратегічну поразку чорноморського флоту росії, список втрат якого серед великих кораблів та підводних човнів, можна побачити зараз у інфографіці. Там є як знищені, так і успішно уражені кораблі, які отримали пошкодження, але потім їх ремонтували. 

comments powered by HyperComments