Знищено російський патрульний корвет (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вівторок, 5 березня 2024, 11:01
Вночі 5 березня українські сили вдалою атакою морських дронів знищили російський патрульний корвет "Сергій Котов" проекту 22160. Він затонув.
Знищено російський патрульний корвет (ВІДЕО)

У ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України  “Group 13” атакував патрульний корабель чорноморського флоту рф «cєрґєй котов». Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Внаслідок удару морськими дронами “Magura V5” російський корабель проекту 22160 «сєрґєй котов» зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Таким чином, можна зробити висновок про влучення трьох дронів у корабель.

Спочатку про це повідомляли самі росіяни у своїх пабліках - і дуже бідкалися та нили від усвідомлення повної безпорадності свого чорноморського флоту. А потім той факт, що "Сергій Котов" відправився на дно, підтвердили в ГУР Міноборони.

Вогневе ураження «котова» відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. Після затоплення корабля у Керченській протоці залишилася нафтова пляма на воді.

Все це відбувалося паралельно з ударами морськими та повітряними дронами по Керченському мосту, рух по якому минулої ночі було перекрито.

Вартість потопленого корабля становить близько 65 мільйонів доларів. Його спустили на воду у січні 2021 року, а потім, після випробувань, ввели до складу чорноморського флоту вже у липні 2022 року. Він - один з представників проекту 22160 - патрульних корветів з модульним принципом розміщення озброєння. Має тоннаж 1800 тон, швидкість до 25 вузлів. Постійне озброєння - 1 76-мм артилерійська установка, переносний зенітно-ракетний комплекс близького радіусу дії та кулемети. Ці кораблі мають велику автономність та добру морехідність, але дуже слабке озброєння для своїх розмірів. Через це на них на кормі на вертольотній палубі постійно встановлюють сухопутний гусеничний зенітно-ракетний комплекс "Тор".

На першому кораблі цього типу, "Василь Биков", були випробування контейнеру з пусковими установками ракет "Калібр".  Цікаво, що окрім першого корабля, всі інші корвети цього типу через накладені на росію санкції оснастили не штатною силовою установкою, а ненадійними російськими дизелями.

До цього саме цей корабель вже двічі був атакований морськими дронами - але двічі так чи інакше відбивався. А загалом патрульні корвети проекту 22160 дуже активно використовуються росіянами - і чи не найчастіше опиняються під ударами українських сил.

comments powered by HyperComments