Десантний корабель "Мінськ" знищено (ФОТО, ВІДЕО)

Среда, 13 сентября 2023, 14:14
Внаслідок успішного ракетного удару по Севастополю великий десантний корабель російського флоту "Мінськ" можна вважати знищеним.
Десантний корабель "Мінськ" знищено (ФОТО, ВІДЕО)

Великий десантний корабель російського флоту "Мінськ", який стояв в одному з доків Севастопольського морського заводу і був уражений влученням ракети під час українського ракетного удару, можна вважати знищеним.

Аналіз пошкоджень корабля внаслідок вибуху від влучення ракети та спричиненої цим пожежі показує, що у нього повністю вигоріла кормова частина. Значна частина основної надбудови, яка знаходиться як раз в кормі над машинним відділенням - взагалі відсутня. Скоріш за все, надбудова була знищена вибухом, а уламки згоріли або провалилися у машинне відділення. За деякими повідомленнями, ракета влучила та вибухнула як раз у машинному відділенні - що робить ремонт головних механізмів неможливим. Корпус корабля на кільблоках у доці завалився вліво. 


На фото - "Мінськ" після ураження українською ракетою

Ураження російських кораблів першим підтвердили ГУР Міноборони та Командування Повітряних сил ЗСУ. Зазначається, що це була "робота" авіації - тобто, були застосовані у досить значній кількості наявні авіаційні ракети великого радіусу дії. Скоріш за все, це ракети Storm Shadow / Scalp, які і раніше успішно застосовувалися проти росіян, але не так масовано та зосереджено. 


На фото - ВДК "Мінськ" у Севастополі, липень 2023.

Також у сусідньому доці на цьому заводі був уражений підводний човен проекту 636.3, ймовірніше за все "Ростов на Дону". Ці підводні човни мають на озброєнні, окрім звичайних торпед, ще й можливість нести по 4 крилаті ракети "Калібр" та брали активну участь у ракетних ударах по Україні. Субмарина "Ростов на Дону" була введена до складу флоту росії у грудні 2014 року, її вартість на той час становила до 300 мільйонів доларів.


На фото - підводний човен "Ростов на Дону" у Севастополі, липень 2023.

ВДК "Мінськ" відноситься до десантних кораблів проекту 775. Був збудований у Польщі у 1984 році, був у складі балтійского флоту рф. У січні 2022 р. перейшов на Чорне море для посилення чорноморського флоту напередодні вторгнення до України. Застосовувався для логістичного забезпечення російських окупантів у Криму. 

Цікаво, що міністерство нападу росії майже відразу підтвердило факт пошкодження двох військових кораблів внаслідок ракетного удару ЗСУ по Севастополю. Наразі росіяни обіцяють відремонтувати всі пошкоджені кораблі. 

Втім, у випадку "Мінська" вони можуть технічно зробити лише одне - відремонтувати захоплений у 2014 р. у України під час окупації Криму однотипний десантний корабель "Костянтин Ольшанський" та перейменувати його при цьому на "Мінськ".

comments powered by HyperComments